latinica  ћирилица
03/06/2018 |  19:08 ⇒ 19:09 | Аутор: Б92

Зверев има "главу" – рекорд, преокрет и трећа побједа у пет сетова

Трећи тенисер свијета Александер Зверев наставио је да прави преокрете на Ролан Гаросу и трећи пут узастопно остварио побједу у пет сетова.

Зверев, који је постављен за другог носиоца Гренд слема у Паризу, поново је био на сет од елиминације, али је успио да се врати против Карена Хачанова и слави резултатом 4:6, 7:6 (7-4), 2:6, 6:3, 6:3.

Нијемац се на тај начин први пут пласирао у четвртфинале неког од четири највећа турнира у каријери, а притом изједначио врло занимљив рекорд – постао је први играч од Томија Робреда који је 2013. године на истом месту везао три тријумфа у одлучујућим сетовима.

Шпанац је том приликом оборио рекорд стар 86 година који је на Вимблдону поставио Анри Коше, док су сада испред њих само Тод Мартин (1994), Николас Лапенти (1999) и Алберт Коста (2003) који су остварили четири тријумфа у пет сетова, али не везаних.

Посљедњи који је био близу тог достигнућа био је Доминик Хрбати пре 12 година – на Аустралијан опену је везао три побједе, и четврти меч је отишао у одлучујући сет, али тада није успио да оствари невјероватан подвиг.

Дуел са Хачановим показао је да је коначно пробио блокаду на највећим турнирима и да има "главу" да коначно направи озбиљнији ГС резултат.

Губио је 1-0 и 2-1 у сетовима, али је успео да се "ресетује" и драстично подигне ниво игре у посљедња два сета. Посебно импресиван био је сервис јер је, за разлику од претходног дијела меча, на исти могао да се ослони када год се резултат ломио.

На крају, завршио је посао за нешто више од три и по сата и обезбиједио дуел са Домиником Тимом, који је са 3-1 елиминисао Кеија Нишикорија.

Ролан Гарос игра се за укупни наградни фонд од 39.197.000 евра, а титулу брани Рафаел Надал.