latinica  ћирилица
02/06/2018 |  11:32 | Аутор: Независне

Пронађено најстарије дрво у Европи

Дрво пронађено у јужном дијелу Италије старо је 1.230 година и званично је окарактерисано као најстарије дрво у Европи, пише Национална географија.
Најстарије дрво у Европи (Фото:natgeo.com/Gianluca Piovesan) -
Најстарије дрво у Европи (Фото:natgeo.com/Gianluca Piovesan)

Изненађење представља то што древни бор још живи, а истраживања објављена прошле недјеље у часопису Екологија показују да је ово дрво расло у посљедњих неколико деценија.

Откриће показује да поједина стабла могу вијековима да живе чак и у условима екстремних климатских промјена. Овај древни бор растао је и током хладног средњег вијека и наставио и на много топлијим температурама, укључујући и сушне периоде.

Максим Кајуре из Швајцарског савезног института за истраживање шума рекла је да ће анализирање раста стабла кроз промjену климатских услова помоћи научницима да боље разумеју како шуме могу да одговоре на модерне климатске промjене, преноси Кlix.

"Проучавањем вишевјековних стабала моћи ћемо боље да предвидимо будући утицај климатских промјена на екосистеме шума", рекла је Максим Кајуре.

Није било лако да се установи старост стабла и научници нису могли да се ослоне на уобичајено бројање годова, јер је недостајао средишњи дио стабла који је садржао најстарији прстен.