latinica  ћирилица
31/05/2018 |  10:40 | Аутор: СРНА

Ризични су и кратко и предуго спавање

Стопа смртности одраслих особа које спавају мање од пет часова ноћу је много већа од оних који имају дужи сан, а у ризичној групи су и они који спавају дуже од девет часова, показује научно истраживање.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Показало се и да дуже спавање викендима може да ублажи здравствене проблеме узроковане недовољном количином сна радним даном, па чак и да смањи ризик од преране смрти.

Студија спроведена на више од 38.000 одраслих особа указала је на виши ниво смртности међу млађим и средовјечним мушкарцима који ноћу спавају мање од пет часова.

Ипак, та разлика је нестала код оних који су викендима успјели да надокнаде пропуштено, наводе шведски научници са Универзитета у Стокхолму.

Испитаници су сами пријављали податке о количини сна, а праћени су 13 година.

Установљено је да су особе млађе од 65 година које су спавале мање од пет часова сваког дана, укључујући и викенде, умирале за 65 одсто више од групе која је спавала шест или седам часова.

Занимљиво је и да је код оних који су спавали дуже од девет часова дневно забиљежена већа смртност.

Научници сматрају да је разлог за то чињеница да је дуг боравак у кревету, вјероватно, био у вези са неким скривеним здравственим проблемом, преносе научни портали.