latinica  ћирилица
30/05/2018 |  19:17 ⇒ 31/05/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Велика Кладуша - посљедња станица мигрантима на путу ка ЕУ

Посљедња станица мигрантима на путу ка Европској унији је Велика Кладуша. Ово погранично мјесто није у стању да им обезбиједи дугорочан боравак, па помоћ очекују од надлежних институција БиХ.

Мигранти, који су првобитно били смјештени у градском парку, одлуком општинског руководства, премјештени су у привремени смјештај у насељу Трнови. Ту су им обезбијеђени мобилни санитарни чворови, тушеви и струја.

Циљ им је, кажу, домоћи се Европске уније. Хрватска је затворила границе, па су се многи одлучили на илегалан прелазак, због чега су убрзо зажалили.

"Хрватска полиција ме истукла, узела ми новац и разбила телефон, а затим ме вратила назад у Босну", каже Мохамед из Сирије.

Претучени се враћају у Кладушу. Према процјенама, ту их је готово 700. У Дому здравља кажу да здравствену помоћ дневно затражи више од 30 миграната.

"Ми смо у протеклих пет мјесеци пружили 12.650 услуга мигрантима, од којих су најчешће превијања, обраде рана, ломова, пријављено је 30 случајева скавијеса, 28 случајева ушљивости", изјавио је директор Дома здравља Велика Кладуша Сенад Окановић.

С друге стране, због кашњења смјерница са вишег нивоа, локални Црвени крст још није званично укључен у програм збрињавања. Истичу да су им за пружање помоћи неопходни адекватни услови.

Хајрудин Мухамедагић, секретар Црвеног крста Велика Кладуша, истиче да је потребно ставити један објекат у функцију збрињавања миграната, јер овакав амбијент не одговара Црвеном крсту.

Миграната је из дана у дан све више, а капацитета за њихово адекватно збрињавање све је мање. Због тога из општине Велика Кладуша апелују на надлежне БиХ институције да хитно донесу мјере којима би се заштитила сигурност грађана, али и лица која тренутно бораве на територији ове општине.

Велика Кладуша све акције збрињавања до сада је финансирала из сопственог буџета. Недавно је издвојено и десет хиљада марака за здравствену заштиту миграната, али могућности су при крају.

"Ми не можемо радити посао државних институција, јер, опет понављам, ми не знамо статус људи који овдје бораве, користимо термин миграната, јер тако користе они у медијима, чак и министар безбједности, а ово је ипак проблем државе, ово није проблем локалних самоуправа", наглашава савјетница за друштвене дјелатности и односе с јавношћу општине Велика Кладуша Едина Абдић Плехо.

Из ове локалне заједнице очекују помоћ надлежних, јер би проблем могао кулминирати кад љетње врућине замијени хладноћа.