latinica  ћирилица
25/05/2018 |  12:08 ⇒ 12:12 | Аутор: Б92

Доктори открили зашто се код потпуно здраве дјеце развија леукемија

Модеран начин живота који од најранијег дјететовог узраста налаже одрастање у "пречистом" окружењу без клица могао би бити један од узрока развоја најчешће злоћудне болести код дјеце - акутне лимфобластичне леукемије (АЛЛ), сматрају британски научници и вјерују да би та информација у догледно вријеме могла утицати на спречавање развоја болести.
Леукемија - Фото: илустрација
ЛеукемијаФото: илустрација

Од АЛЛ годишње оболи око 2.000 дјеце, а у богатим земљама број се годишње повећава за један одсто, што упућује на то да би један од њених узрока могао бити модеран начин живота какав водимо, пише ББЦ.

Професор Мел Гривс с лондонског Института за истраживање карцинома, који је провео више од 40 година истражујући дјечју леукемију, током радног вијека прикупио је бројне доказе који упућују на то да рак захвата органе имуног система: коштану срж, грудну жлијезду (тимус) и лимфне чворове ако дијете у најранијим годинама живота "није било у довољној мјери изложено микробима и бактеријама".

А то, по његовом мишљењу, значи да би развој ове злоћудне болест било могуће спријечити.

Према подацима које је прикупио професор Гривс, акутна лимфобластична леукемија је комбинација генетских мутација и изложености организма обичној инфекцији, након што је дијете прошло "стерилну" прву годину живота.

"Већ 40 година проучавам леукемију код дјеце. Кроз то вријеме измијениле су се бројне ствари када је посриједи наше разумијевање биологије, као и лијечење ове болести. Данас се можемо похвалити податком да је око 90 одсто случајева АЛЛ код деце изљечиво. Али све вријеме ми се чинило да једна карика недостаје, она која би нам објаснила зашто и на који начин се код потпуно здравог дјетета развије леукемија и може ли се ова врста карцинома спријечити", рекао је Гривс.

Научник је, уз помоћ колега из цијелога свијета с којима је током дугогодишње сарадње проучио низ раније спроведених студија, објаснио да постоје три степена болести.

"Неспреман" имуни систем

Први је, чини се, незаустављива генетска мутација која се догађа још у мајчиној утроби, а зове се прелеукемијски поремећај или мијелодисплазија.

Друга је недовољна изложеност микробима током прве године дјететовог живота због чега имуни систем не успијева да "научи" како исправно и дјелотворно да се носи с разним биолошким пријетњама.

На крају, у мањем броју случајева, обична инфекција подстиче другу мутацију која обично резултира имунолошким поремећајем и на крају, развојем леукемије.

"Истраживање упућује на то да АЛЛ има јасан биолошки узрок и да га активира низ инфекција код дјеце склоне овој болести чији се имуно-систем није имао времена да припреми за одбрану организма", сматра Гривс.

Раније тврдње научника по којима се леукемија повезивала са изложеношћу електромагнетским таласима или са загађењем околине или ваздуха, у потпуности је неутемељена, сматра професор Гривс.

Своја је запажања поткрепио истраживањима спроведеним на животињама. Она су показала да се код дијела животиња из групе која је од доласка на свијет узгајана у готово стерилним условима и без излагања микробима, након излагања инфекцији развила леукемија.

Гривс је изнео и податке по којима је међу дјецом коју су мајке дуже дојиле, дјеце са старијим браћом или сестрама, као и оне која су похађала вртиће, забиљежен мањи број случајева АЛЛ-а.

Лондонски научник вјерује да се са оваквим информацијама може наставити даље према могућем спречавању развоја леукемије код дјеце. Сматра да је пуно реалнија перспектива креирање превентивне вакцине која опонаша заштитни утицај природних инфекција у раноме дјетињству.