latinica  ћирилица
24/05/2018 |  12:38 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз 22 тоне брашна

Републичка инспекција за храну забранила је увоз и наредила поврат 22 тоне брашна поријеклом из Србије због истека декларисаног рока трајања, речено је данас Срни у Инспекторату Републике Српске.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

У Инспекторату наводе да је Законом о храни прописано да храна која нема означен рок употребе, који је нејасно означен или је истекао, није погодна за исхрану људи.

За прва три мјесеца ове године републичка инспекција за храну је у оквиру контроле квалитета и здравствене исправности брашна за потребе испитивања узела 29 узорака, код којих су испитивани различити параметри, као што су садржај воде, пепела, степен киселости, садржај охратоксина и афлатоксина, микробиолошка исправност, те присуство пестицида.

Резултатима анализа потврђено је да су сви испитивани узорци исправни.

Из Инспектората наводе да надлежна инспекција у спољнотрговинском промету континуирано контролише пошиљке хране, те да се поред провјере докуметације која прати пошиљку, обавља и органолепрички преглед-изглед, мирис, боја, декларације и узорковање за лабораторијске анализе, на принципу процјене ризика.

"На основу свега наведеног можемо рећи да се на тржишту Републике Српске прометује контролисана храна", наглашавају из Инспектората.