latinica  ћирилица
24/05/2018 |  12:26 | Аутор: СРНА

Продановић: Кршење Дејтонског споразума одредницом "БиХ"

БиХ има само три органа који, према Уставу БиХ, у свом називу имају одредницу "БиХ" - Предсједништво, Уставни суд и Централна банка, док Парламентарна скупштина и Савјет министара, као ни његова два уставна министарства - спољних послова и спољне трговине, такође, према Уставу БиХ, немају ту одредницу.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Члан Уставноправне комисије Парламентарне скупштине Лазар Продановић каже да је БиХ састављена од два ентитета и да одредница "БиХ" у називима заједничких институција није случајно одређена Уставом.

"То је потпуно јасно јер су то заједничке институције. Али у процесу усвајања закона настојало се на сваки могући начин дати одредницу 'БиХ' што већем броју институција. Сматрам да би требало поштовати Устав и одреднице 'БиХ' које имају те три институције, што није спорно. Али спорно је све друго, односно неуставно је што те одреднице данас у свом називу носи велики број институција", истакао је Продановић.

Он је додао да би, након усвајања закона, тешко било покренути иницијативу да се неуставне одреднице уклоне из назива великог броја институција.

"Ту сигурно не би постојала сагласност представника из Федерације БиХ", рекао је Продановић.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је раније, поводом мигрантске кризе у БиХ, да је неопходно зауставити самовољно и неосновано интерпретирање Устава и закона, што у БиХ, како је рекао, већ предуго траје.