latinica  ћирилица
23/05/2018 |  20:05 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Борис Врховац Врле-један од пет највећих свјетских колекционара спортских сувенира

Више од 1.300 експоната је у колекцији дресова и друге спортске опреме Бањалучанина Бориса Врховца Врлета, физиотерапеута који годинама ради са највећим спортским именима. Један је од пет највећих свјетских колекционара спортских сувенира, а Бањалучани од вечерас могу погледати неке од најзанимљивијих експоната, попут боксерске рукавице Мајка Тајсона, копачке Леа Месија или дреса с опроштајне утакмице Дијега Марадоне.

Најврједнијих 60 експоната први пут је јавно објављено. Ова мини-изложба, каже њен аутор Борис Врховац Врле, требало би да буде подстицај будућим генерацијама да се баве спортом.

"Један од сигурно највриједнијих експоната овдје је Марадонин опроштајни дрес. Он кад се потписивао на тај дрес, рекао је-ти ћеш ово чувати боље него ја", каже Врховац.

Врле је досад покренуо многе хуманитарне акције, у којима је за виши циљ продавао неке од својих дресова.

Његово "спортско благо" сада ће дијелити са студентима бањалучког Факултета физичког васпитања и спорта.

"Обично кажем да се струка у посљедње вријеме одвојила од спорта. Ми желимо да на овом мјесту се управо то врати и постане једно. Ова изложба ће у томе помоћи", истиче Борко Петровић, декан Факултета физичког васпитања и спорта Бањалука.

"За некога је ово непроцјењиво, за некога је само спортски реквизит. Али за све праве, искрене спортисте ово је огромно спортско богатство", наглашава Драган Јаћимовић, помоћник министра за спорт у Влади Српске.

Животна мисија и жеља једног од најпознатијих Бањалучана у свијету спорта јесте да овај град добије и Музеј спорта.

Био би то добар знак за његов развој у години када Бањалука носи титулу европског града спорта.