latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:22 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Усвојен план хитних мјера за управљање мигрантском кризом

Савјет министар је на данашњој сједници у Сарајеву једногласно усвојио записник и план хитних мјера и радњи за управљање мигрантском кризом у БиХ који је предложен на прошлој сједници, рекао је министар безбједности Драган Мектић.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

- Постоји општи консензус у Савјету министара о поступању у вези са овим питањем - рекао је Мектић новинарима по завршетку сједнице Савјета министара, прецизирајући да је на основу усвојеног плана досадашње Координационо тијело добило статус Оперативног тијела за имплементацију хитних мјера.

Он је истакао да не жели да се бави покушајима да се политички оправда оно што се прошле седмице десило на Иван седлу, када је полиција Херцеговачко-неретванског кантона зауставила конвој са мигрантима који су из Сарајева измјештени у центар у Салаковцу.

- То што неко жели да политички профитира на овим људима који пролазе пакао, срамота је тих људи - рекао је Мектић и додао да ће о Иван седлу своју ријеч дати Тужилаштво БиХ.

Министар безбједности тврди да ово министарство и остале институције БиХ, када је ријеч о рјешавању мигрантске кризе, раде по закону и у оквиру својих надлежности.

Према његовим ријечима, постоји план за мигранте који тек долазе у БиХ и ускоро би се могло очекивати дефинитивно рјешење за овај проблем.

Прецизирајући да надлежне институције не могу бринути о незаконитим мигрантима, Мектић је нагласио да су незаконите миграције кажњиве.

- На институцијама БиХ, прије свега Министарства безбједности је да створе услове за хуман боравак оним мигрантима који су регистровани и који су изразили захтјев за азил - рекао је је Мектић.

Говорећи о премјештању миграната из Сарајева у Салаковац, Мектић је подсјетио да је овај центар још 2006. године добио статус избјегличког центра и да је сада само донесена одлука да се дио миграната смјести у слободне капацитете у том центру.

- Исто је и са азилантским центром у Делијашима - додао је Мектић, наводећи да се мигранти упућују тамо гдје има слободног мјеста и да није потребно доносити посебне одлуке у вези са тим центрима.

Он је објаснио да је центар у Салаковцу отвореног типа и да је тачно да су га неки мигранти напустили.

Када је ријеч о Имиграционом центру у Источном Сарајеву, Мектић је рекао да тамо борави више од 100 странаца који немају статус тражиоца азила.

Према Мектићевим ријечима, одлука да друге полицијске агенције у БиХ упуте помоћ у људству Граничној полицији дала је резултате и број миграната смањен је за скоро двије трећине.

- Не постоји криза која нам измиче контроли - тврди Мектић.

Он је навео да Министарство безбједности сарађује са МУП-ом Кантона Сарајево и да неће бити дозвољено формирање нових шаторских насеља.

Према његовим ријечима, УНХЦР врши мониторинг поступања са мигрантима и поштовања међународних стандарда и конвенција.

Одговарајући на питање да ли је упознат да Хрватска илегално враћа мигранте са своје територије у БиХ, Мектић је рекао да има различитих информација када је ријеч о поступању сусједних земаља са мигрантима, али није дао више детаља.

БЕВАНДА: ТЕК ДАНАС ЗАКЉУЧЦИ ПОСТАЛИ ЗВАНИЧНИ

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је у Сарајеву да је Савјет министара БиХ тек данас усвојио закључке и Акциони план за управљање мигрантском кризом.

Беванда је прецизирао да до данашњег усвајања записника са прошле сједнице Савјета министара, те закључака и Акционог плана са мјерама, није било никаквих одлука Савјета министара о овом питању.

- Данашњом одлуком да усвоји записник и закључке са прошле сједнице Савјет министара потврдио је све оно што сам рекао - рекао је Беванда новинарима, додајући да је било пуно коментара на његову јучерашњу изјаву.

Беванда је јуче изјавио да на прошлој сједници Савјета министара није било формалног закључка о премјештању миграната из Сарајева у Салаковац код Мостара.

- Апсолутно није одобрено пребацивање миграната у Салаковац код Мостара. То се стално злоупотребљава у јавности. Савјет министара о томе није донио одлуку. Да будем прецизнији – није донесен никакав закључак - рекао је Беванда.

Он је појаснио да је на прошлој сједници Савјета министара 15. маја представљен Акциони план за рјешавање мигрантске кризе, те да је на крају закључено да се нацрт тог плана усваја, али да је пракса да сви дају мишљење и коментаре на тај нацрт.