latinica  ћирилица
23/05/2018 |  09:08 | Аутор: Б92

Људима са ширим струком недостаје један витамин

Гојазни људи којима се наслаге масноће скупљају око струка, имају мањак витамина Д, откривено је у студији коју је урадио Универзитет у Амстердаму.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Масноћа у јетри је такође повезана са смањеним нивоом излагања сунчевој свјетлости код мушкараца са прекомјерном тежином, али не и код жена. Није јасно да ли недостатак витамина Д доприноси скупљању абдоминалне масноће или гојазност редукује ниво витамина.

Претходно истраживање сугерисало је да смањење нивоа овог витамина доводи до артритиса, астме и дијабетеса тип 1 јер има улогу јачања имунитета и спречавања упала.

"Особе које имају шири струк требало би да провјере ниво витамина Д, али још нисмо утврдили директан узрок или повезаност нивоа витамина Д и гојазност. У сваком случају, повезаност указује на потенцијалну улогу витамина Д на скупљање абдоминалне масноће", рекала је вођа студије докторка Рачида Рафик.

Научници су анализирали абдоминалну масноћу, као и масти у другим дијеловима тијела људи старости од 45 до 65 година, који су учествовали у ранијим студијама. Такође, измерен им је ниво Д витамина.

Претходно је назначена важност овог витамина који, тврде научници, помаже у "поправљању" и спречавању штете на срцу, подстиче производњу азотне киселине која регулише проток крви и спречава настанак угрушака.

Открића су представљена Европском друштву ендокринолога на годишњој конференцији у Барселони.