latinica  ћирилица
22/05/2018 |  21:13 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година Прве мајевичке бригаде

У Угљевику је данас обиљежено 26 година од формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске и поводом тога је служен парастос и положено цвијеће на централно спомен-обиљежје за 301 погинулог борца одмбрамбено-отаџбинског рата.
Угљевик: 26 година Прве мајевичке бригаде - Фото: СРНА
Угљевик: 26 година Прве мајевичке бригадеФото: СРНА

Предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је овај дан, иако тужан због живота положених за Републику Српску, и дан поноса због одбране српског народа у Српској.

- Прва мајевичка бригада бројала је 3.500 српских бораца, 301 је погинуо, а 648 их је рањено, што значи да је сваки трећи припадник жртва рата. Ова бргада имала је тежак и значајан ратни пут, поред ратне линије које смо држали од Зворника до Мајевице и Брчког, јединице из састава бригаде браниле су српски народ широм Републике Српске - рекао је Маринковић.

Он је подсјетио да је за ратне заслуге Прва мајевичка бригада одликована највишим одличјем - Орденом Немањића и да ниједан борац није процесуиран за ратне злочине.

Цвијеће је положио начелник општине Угљевик Василије Перић, који је истакао да се сви грађани са поносом сјећају Прве мајевичке бригаде која је, као дио Војске Републике Српске, дала велики велики допринос за државу српског народа - Републику Српску.

- Сви заједно уживамо у извојеваној слободи, и овдје смо да обећамо да ћемо бити марљивији, бољи и вреднији у одбрани слободе српског народа и свега за шта су се жртвовали погинули борци у одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Перић.

Свијеће су прислужили представници команде Прве мајевичке бригаде, борачких организација Угљевика, Бијељине и Лопара, одбора породица погинулих бораца Угљевика, Рудника и Термоелектране Угљевик, народни посланик Желимир Нешковић, те представници политичких странака општине Угљевик.

Након помена одржана је свечана академија у угљевичком Центру за културу на којој су награђени најбољи литерарни радови Душана Јовичића и Иване Бабић о теми "Прошлост браним од смрти што прети".