latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:24 ⇒ 23/05/2018 | 11:02 | Аутор: РТРС

Пријети ли БиХ колапс система због миграната?

Мигрантска криза била је тема првог дана регионалне конференције посвећене сарадњи у сузбијању прекограничног криминала, као и савременим изазовима тероризма и миграција. На конференцији у Бијељини један од закључака био је да је ово питање задало велике проблеме институцијама БиХ.

Ако се настави повећање прилива миграната у БиХ, то ће значити колапс система и велику пријетњу, оцијенила је премијерка Српске Жељка Цвијановић на конференцији у Бијељини.

У БиХ, истиче, не постоје смјештајни капацитети за пријем миграната и очигледно је, каже, да нико није ни развијао планове, у којима би било прецизирано ко шта ради.

"Земља која у вријеме када нам саопштава да имају дневно 100 или 150 нелегалних улазака преко границе, која тада сазива састанке и покушава да прави неке оперативне планове - није озбиљна", каже премијерка Српске.

На нивоу БиХ протекле четири године надали су се да нас проблем миграната неће задесити, рекла је Цвијановићева, и додала, да се од закључака Владе о овој теми није одступило. Нагласила је да треба бити свјестан да међу мигрантима има и мале дјеце, којој треба помоћи, али је указала и на другу димензију проблема.

"Јесу ли то баш све такве миграције, или у оквиру таквих миграција ми имамо скривених ризика на које нећемо знати одговорити, јер ако не знамо одговорити на то да вам може свако прећи границу, како ћемо одговорити на проблем да провјеримо ко је међу мигрантима", упитала је Цвијановићева.

Експерти наводе, да мигрантска криза траје већ двије године и да је БиХ требало боље да реагује на основу искустава Србије, Македоније и других земаља преко којих су прошле стотине хиљада избјеглица.

"Сви скупа морамо на регионалном нивоу сарађивати, јер нити мигранстка криза, нити тероризам, не може бити проблем једне државе, па чак ни једне регије. Ради се о једном глобалном проблему гдје мора постојати сарадња", истиче Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Бањалука.

"Овакви изазови подразумијевају висок ниво координације на регионалном нивоу, и ово је управо таква конференција која омогућава спој практичних искустава људи који непосредно примјењују закон и супростављају се овим појавама", наводи Горан Бошковић, в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије Београд.

Крајња дестинација миграната је Њемачка, па је тако и покровитељ конференције Фондација "Ханс Зајдел" из ове земље, чији директор напомиње да је рјешење мигранстке кризе могуће постићи само уз прекограничну сарадњу свих држава које имају овај проблем.