latinica  ћирилица
22/05/2018 |  17:54 | Аутор: РТС

Име Македоније и на албанском - Илиндита?

Приједлог за рјешење спора Скопља и Атине око имена Македоније добио је и албанску верзију – Република Илинденска Македонија на албанском би гласила Илиндита.

Замјеник премијера Македоније Бујар Османи сматра да ова верзија "фонетички и граматички звучи албански". Лингвисти сматрају да је албанска верзија "језички бесмислена", преноси РТС.

Османи који је задужен и за европске интеграције рекао је да албанска верзија овог приједога "фонетички и граматички звучи албански". Каже да је читав процес производ компромиса у којем свако треба да се нађе и попусти. Сматра да албанска верзија имена "објашњава концепт заједничке борбе Албанаца и Македонаца за заједничку државу прије 115 година, рефлектоване преко Илинденског устанка".

Премијер Зоран Заев је,рекао да се залаже за рјешење "Република Илинденска Македонија", а тај приједлог је превео и на албански језик.

"Илиндита" на албанском значи Илинденски устанак, рекао је Османи, наводећи да је само дио имена преведен на албански.

Албански лингвисти сматрају да је термин "Илиндита" бесмислен и у супротности са граматиком албанског језика.

Судбина приједлога "Република Илинденска Македонија", коју је Заев подржао на самиту у Софији, није позната, прије свега због отпора грчке опозиције, која није задовољна овим термином.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт вијека потреса односе двије државе могао бити ријешен до љета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обје стране, па су у обје државе одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.