latinica  ћирилица
22/05/2018 |  15:49 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Подбацио род херцеговачким произвођачима јагода

Херцеговачким произвођачима јагода прољеће није ишло наруку. Род је на неким парцелама подбацио, а честе температурне осцилације утицале су и на квалитет рода. Извјесно је да ће и сезона брања бити краћа.

Радивоје Орбовић из Клобука код Требиња, очекује да ће са око 4.000 садница убрати двије и по до три тоне јагода.

С обзиром да је парцела на надморској висини од око 550 метара, јагода је приспјела за брање тек прије десет дана.

Брање и пласман за купце у Требињу су у једном дану.

"Ако је човјек незапослен, може од овога солидно да живи, и на оваквој парцели може да добије добар приход", каже Радивоје Орбовић из Клобука код Требиња.

Цијена по килограму креће се од четири до пет КМ. Због већих улагања у производњу, и обавеза у току сезоне брања, великих парцела нема.

Због ограничених количина, откуп јагода није потребан, тврде произвођачи. Недостајуће количине, које се довозе углавном са чапљинске велетржнице, смањују цијену јагоде овдашњих произвођача.

"Сада је у Чапљини цијена јагоде падала и до 1,5 КМ, и у рангу је младог кромпира. Цијена производње једног килограма јагода креће се од 1,5 до 1,7 КМ", појашњава Јеремије Лојпур из требињског села Жупа.

Што због варљиве цијене и трошкова производње, што због климатских неуједначености, о проширењу површина под јагодама, мало ко размишља.

Усљед честих киша у вријеме зрења, на појединим парцелама род је подбацио и до педесет одсто. Због скраћене сезоне, берба јагода на нижим надморским висинама, могла би бити завршена до краја маја.