latinica  ћирилица
22/05/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Први витешки фестивал на Кастелу

Први међународни витешки фестивал "Каструм 2018" биће одржан на тврђави Кастел у Бањалуци, од 1. до 3. јуна, а посјетиоци ће имати прилику да виде оклопно и европско неоклопно борење, те модерно мачевање.
Тврђава Кастел - Фото: РТРС
Тврђава КастелФото: РТРС

Биће и занимљивих плесова са ватром и мачевима, а своје умијеће руковањем оружјем на коњу приказаће чланови коњичких клубова из земље и окружења.

Поред сајамског дијела старих заната, биће организоване и разне радионице за дјецу и одрасле.

Из витешког реда "Чувари копља Светог Георгија" истичу да ће у оквиру фестивала бити организован и сајамски дио занимљивих рукотворина, витешке радионице за најмлађе, као и радионице луткарства, калиграфија, радионица чаробњаштва, радионица за израду мачева, штитова, школа мачевања и још много других интересантних дешавања.

За оне старије биће и турнир у Бохурт борбама /средњовјековни израз за одређени тип витешког турнира/ и турнир у стреличарству.

"Фестивал ће симболично започети вјенчањем краља Стефана Драгутина и мађарске принцезе Каталине Арпад, а наставиће се свечаним дефилеом учесника од Храма Христа Спаситеља до Кастела", рекли су организатори фестивала из витешког реда "Чувари копља Светог Георгија".

У Каменој кући на Кастелу, у четвртак, 30. маја, биће отворена изложба одора и наоружања који су кориштени приликом снимања актуелне серије о династији Немањића.

Организатор фестивала је витешки ред "Чувари копља Светог Георгија" из Бањалуке, а град Бањалука је подржао овај догађај који се одржава у оквиру програма "Прољеће у Бањалуци".