latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:55 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Улице Требиња од данас снимају камере

У Требињу је данас пуштена у рад 41 камера, од којих је 31 постављена у Градском парку, а 10 на кључним раскрсницама у ужем центру града, што ће значајно допринијети побољшању безбједносне ситуације.

Ово је прва од три фаза пројекта који ће обухватити постављање 110 камера на јавним мјестима, што ће град Требиње финасирати са 520.000 КМ.

Град Требиње је систем видео-надзора дао на кориштење Полицијској управи Требиње.

Споразум о кориштењу овог система потписали су градоначелник Требиња Лука Петровић, начелник Полицијске управе Жарко Лакета и директор Јавне установе “Екологија и безбједност“ Стеван Бекан, који су истакли да је ово први овакав пројекат на подручју Републике Српске.

Лакета је истакао да ће ПУ Требиње 24 часа имати надзор над градом на дијелу гдје су инсталиране камере.

“Овај пројекат је врло значајан зато што ће Полицијска управа Требиње имати сталну могућност да снима одређене дијелове града, а то ће користити да се стање безбједности подигне на виши ниво, али и да заштитимо имовину грађана“, рекао је Лакета.

Након потписивања споразума, Петровић је најавио да слиједи постављање још 66 камера у двије преостале фазе током ове и сљедеће године, а што ће град Требиње финансирати са додатних 320.000 КМ.

“Заједничким снагама Градска управа, Полицијска управа Требиње и `Екологија и безбједност` направили су концепт како појачати безбједност становника нашег града и свих гостију Требиња“, истакао је Петровић и напоменуо да ће коначном реализацијом цјелокупног пројекта бити покривене најпрометније улице, школе, болницу, полиција, вртићи, све институције, те Стари град.

Петровић је напоменуо да се главни сервер налази у просторијама Полицијске управе у Требињу, гдје се подаци са видео-камера снимају, обрађују и употребљавају искључиво у службене сврхе, односно за брже и лакше дјеловање полиције у случају нарушавања јавног реда и мира, саобраћајних и других проблема.

“Осим главног сервера, клијент сервер се налази и у установи `Екологија и безбједност` града Требиња, а приступ на оба мјеста имају искључиво овлаштене особе“, рекао је Петровић.

Он је истакао да је у другој фази реализације пројеката планирано да се на улазима у град и још неким специфичним локацијама поставе “ЛПР“ камере које имају могућност да идентификују таблице на возилима, тако да би полиција могла имати апсолутну контролу уласка, односно изласка из града, те идентификовати нерегистрована возила и друге нерегуларно