latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:53 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Институције Српске одавно предлагале увођење прелевмана

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас да су институције Српске још давно предлагале увођење прелевмана на увоз пољопривредних производа, а да није чуо да заједничке институције БиХ желе да то иницирају.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Заједничке институције БиХ до сада нису имале слуха за то и не знам откуд им сад одједном та иницијатива. Нисам чуо за ту информацију, али увођење прелевмана треба посматрати само као једну од мјера заштите домаће производње", рекао је Мирјанић новинарима у Градишци.

Мирјанић је негирао поједине тврдње пољопривредника да им је у Републици Српској доступна само трећина обрадивог земљишта, додајући да постоји мањи дио пољопривредних површина које су зарасле и дуго се не обрађују.

"Навећи дио пољопривредних површина се обрађује, а пољопривредници добро знају да нема довољно замљишта да би се свима обезбиједило онолико колико они желе", навео је он.

Према његовим ријечима, ради се инвентаризација запуштеног земљишта, већ су многе општине то завршиле, те је изразио наду да ће то ускоро бити до краја завршено.

"То је тешко утврђивати због тога што се не слажу неке књиге катастра и грунтовнице, а и имовински односи су запетљани", нагласио је Мирјанић.

На питање да ли ће остати министар до краја мандата с обзиром на поједине незваничне информације о могућој смјени, Мирјанић је рекао да није чуо за те информације.

"Видите да и даље радим", кратко је одговорио.