latinica  ћирилица
22/05/2018 |  12:48 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Штета од поплава и клизишта у Костајници већа од 100.000 КМ

Поплаве и клизишта која су у марту захватила општину Костајница причинила су пољопривредним домаћинствима штету од укупно 107.773 КМ.
Костајница, клизиште - Фото: РТРС
Костајница, клизиштеФото: РТРС

Поплаве и клизишта која су у марту захватила општину Костајница причинила су пољопривредним домаћинствима штету од укупно 107.773 КМ.

Мирослав Стијак из општинске пољопривредне службе рекао је Срни да је комисија за процјену штете евидентирала да је штета причињена на 41 пољопривредном газдинству.

Штета настала као посљедица поплаве, клизишта и ерозије евидентирана је на укупно 52,25 хектара пољопривредног земљишта.

"Поплављено је 50,78 хектара земљишта које је већином било засијано озимим стрним усјевима и дјетелином. Највећи дио штете настао је на парцелама у селу Петриња уз ријеку Уну, док је мањи дио евидентиран уз рјечицу Стригову", навео је Стијак.

Он је додао да су због дугог задржавања воде засијане културе углавном уништене, па су пољопривредници поново обрадили земљиште на коме су посијали кукуруз и зоб.

Штету пољопривредним културама су причинила и клизишта која су се појавила у селу Мракодол и у насељу Чекиновац, у Костајници, на укупној површини од 1,25 хектара, док је ерозија захватила 0,22 хектара земљишта. Уништено је и 12 пчелињих друштава.

Комисија је евидентирала и процијенила штету на основу пријава пољопривредних произвођача и изласка на терен, а према упутству за процјену штете Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.