latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:55 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

У Банском двору концерт Албине Смајловић – сопран и Дуње Јанковић – клавир

У Концертној дворани Банског двора сутра у 20 часова одржаће се солистички концерт Албине Смајловић – сопран и Дуње Јанковић – клавир. Гости на концерту: Ивана Милинчић – сопран и Борјана Микавица – мецосопран.
Солистички концерт (фото:banskidvor.org) -
Солистички концерт (фото:banskidvor.org)

Албина Смајловић (сопран) рођена је 1982. године у Градишци. Дипломирала је на Одсјеку  за српски језик и књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци. Године 2009. уписује соло пјевање на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у класи проф. Снежане Савичић Секулић. Од 2011. године је у класи проф. Дуње Симић. У јуну 2013. одржала је дипломски концерт у Банском двору.

Године 2005. као ванредан ђак уписује средњу музичку школу "Владо Милошевић" у Бањалуци, Одсјек за соло пјевање, у класи проф. Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду у IV категорији. Исте године на такмичењу соло пјевача "Лазар Јовановић" у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду. Још као ученица средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве "Сестре Анђелике", при Оперском студију Академије умјетности у Бањалуци, којом је дириговао проф. Станко Шепић.

Године 2007. освојила је три награде у IV категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву на такмичењу "Лазар Јовановић" у Београду и трећу на такмичењу "Никола Цвејић" у Руми.

Године 2009. у марту, на такмичењу "Бруна Шпилер" у Херцег Новом, у IV категорији, освојила је друго мјесто.

Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у IV категорији, освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два цјеловечерња концерта, у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву "Напредак" у Загребу, под називом "пријатељства".

Године 2011, 2013. и 2016. сарађивала је са Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту, концерту "Сан љетне ноћи",  те концертима Дани Српске у Србији, у Нишу, Крагујевцу и Београду.

У септембру 2011. године изабрана је да, заједно са дванаест пјевача из цијелог свијета, учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу Слушкиње у опери "Сафикада", изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањалуци.

У оперети "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха, у продукцији Академије умјетности у Бањалуци, тумачила је улогу богиње лова, Дијане.

Године 2012. учествовала је на 63. такмичењу оперских пјевача „ Gian Battista Viotti “ (Верчели) у Италији.

Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу "Nei suoni dei luoghi" у Италији, где је одржала цјеловечерњи концерт, те се представила и као солиста и као дио камерног трија „Алегориа“, с колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Била је члан Оперског студија Народног Позоришта у Београду у сезони 2013/2014.

У Фиренци у 2017. години концертно је отпјевала насловну улогу у опери "Сестра Анђелика"  на Конзерваторијуму  "Луиђи Керубини".

У ријечком ХНК „Ивана Пл. Зајца“ у сезони 2017/18. дебитовала је и тумачи главну улогу у Пучинијевој опери „Боеми“.

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је код тенора Драгослава Илића, а тренутно се усавршава код тенора Стојана С. Ганчева. У години 2016. похађала је мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранисткиње Џенифер Лармур, у организацији београдске "Оперосе", а октобру исте године похађала мастерклас у Луксембургу, такође код поменуте мецосопранисткиње гђе Лармур. У јуну текуће године похађаће "International voice masterclass Ebe Stignani" у Имоли (Италија).

Сарађивала је са пијанистима: Matthias Veit (Њемачка), Morgane Fauchois Prado (Француска) и Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Весна Шоуц, Вања Топић и Немања Савић.

Остварила је бројне запажене наступе у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији "Бранково коло" у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији "Дани Владе Милошевића", Међународном дану музике, манифестацији "Ноћ музеја", хуманитарном концерту "Жртве Јапана", са Симфонијским оркестром Академије умјетности "Бисери музичко-сценске ризнице", те концерте камерне и савремене музике.

У организацији Удружења музичких умјетника Републике Српске, чији је члан од 2009. одржала је неколико солистичких концерата у Приједору, Бањалуци, Мостару, Требињу, Бихаћу, Сарајеву, Београду, Нишу. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у Музичкој школи "Саво Балабан" у Приједору.

Дуња Јанковић (клавир) рођена је у Добоју гдје  завршава основну музичку школу са освојене двије специјалне награде у категорији камерне музике и прву награду у категорији соло клавир. У Бањој Луци  2003. године уписује Средњу музичку школу "Владо Милошевић" у класи проф. Бранке Кузмановић. За вријеме школовања осваја прве награде у камерним саставима као и за соло извођење. По завршетку средње школе уписује Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, у  класи проф. др Владимира Цвијића и завршава основне студије 2011. године, а мастер студије 2013. године, са просјечном оцјеном 10,00. Усавршава се на курсевима Наташе Вељковић (Аустрија) и Колина Стоуна (Велика Британија). У току студија наступа на многобројним концертима солистичке и камерне музике и осваја прве награде у категорији камерних ансамбала на такмичењима у Херцег Новом и Београду. Учествовала је и на Фестивалу "Nei suoni dei luoghi" у Италији као представник Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Пијаниста је Удружења пјевача оперске музике "Фигаро", као и Камерног ансамбла "Белканто" са којима је извела многобројне концерте у БиХ (Бања Лука, Сарајево, Мостар, Приједор, Ливно, Добој, Теслић…), у Србији (Велика дворана Коларчеве задужбине, Музеј Народног позоришта у Београду, Концертно – изложбени простор Факултета уметности у Нишу) и Црној Гори (Културни Центар Тиват). У мају 2017. године била је један од официјелних корепетитора Трећег интернационалног конгреса кларинетиста у Травнику, гдје је одржала цјеловечерњим концерт са кларинетистом Кристијаном Борошем (Нови Сад, Србија). Одржала је преко 30 цјеловечерњих концерата у улози клавирског сарадника. Учествовала је у снимању ЦД-а "Партитуре из паучине" на ком су дјела нашег композитора Владе С. Милошевића.

Запослена је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци од 2012. године, гдје је тренутно у звању вишег умјетничког сарадника.