latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:43 | Аутор: СРНА

Андрићград: Одјељење за српски језик од великог значаја

Професор на Филозофском факултету на Палама Биљана Самарџић истакла је да је отварање Одјељења за српски језик при Андрићевом институту у Андрићграду веома значајно са аспекта постојања једне основне, научне базе одбране српског језика, српског писма и културне баштине.
Андрићград -
Андрићград


"Отварање овог одјељења је веома важно за цијели српски народ са обје стране Дрине јер први пут од стварања Републике Српске не морају појединци да се боре за национални идентитет језика и писма. Сада имамо једну базичну институцију а то је свакако Институт за српски језик", нагласила је Самарџићева у изјави Срни.

Она је упозорила да је српски језик данас угрожен и именом и статусом, односно српском језику и ћирилици се ниподаштавају и име и постојање.

"Сви смо свједоци да се српски језик и ћирилица, која је примарно писмо, налазе под сталним ударима. Стварају се нови политички језици. Ћирилица са једне стране доживљава сталне прогоне, а са друге преименовања", истакла је Самраџићева.

Она је рекла да српски народ мора да схвати да је ћирилица лична карта Срба, њихов идентитет и да они немају проблем са латиницом већ са напуштању ћирилице.

"Дјеца у школама морају да знају да је ћирилица српско, идентитетско писмо и да пишући ћирилицом уствари пишемо писмом својих предака. Не треба да се стиде, већ да са поносом пишу лијепим ћириличним словима, словима својих предака", поручила је Самарџићева.

У Андрићевом институту у Андрићграду 12. маја отворено је Одјељење за српски језик, те одржан дводневни научни скуп о теми "Иво Андрић и српски језик", у чијем раду су учествовали лингвисти из Републике Српске, Србије и Црне Горе.