latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:09 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Очекује се да још земаља повуче одлуку о признању самопроглашеног Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да велики број земаља размишља о својим одлукама да признају самопроглашено Косово и да Србија очекује да одређени број њих повуче признање.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је навео да западне земље, које су признале Приштину, "страшно нервира став Београда о питању Косова", јер им показује да тај процес независности није завршен и да је за њих веома иритантно то што Србија наговара друге земље да повуку признање.

"То је њихова логика, зато што је, како кажу, тај процес неповратан. Па, како је неповратан, када видите да је повратан, зато што има земаља које повлаче признање", рекао је Дачић за РТС.

Он је запитао шта ће се десити када број земаља које су признале самопроглашено Косово падне испод сто, иако западне земље мисле да је то немогуће.

"Па, нека само мисле да је немогуће, зато што све већи број земаља разуме, јер имају сличне проблеме. Када таква врста проблема закуца на њихова врата, они морају веома добро да размишљају", истакао је Дачић.

Говорећи о роковима за обавезујући споразум Београда и Приштине, Дачић је напоменуо да рокови више и не постоје и да се сада употребљава израз "што пре", али да је тачно да постоје притисци да се дође до тог документа у наредне двије године.

Дачић је истакао да те земље морају да знају да, када је ријеч о Србији, нема могућности за било какву трговину и да Београд неће прихватити једнострано проглашену независност Косова због неких рокова.

"Знате, када неко у нашем народу каже - сутра, то у српском језику отприлике значи - никад. А, 2025. година /када је предвиђен почетак разговора о чланству Србије у ЕУ/ није чак ни сутра", навео је министар спољних послова Србије.

Дачић је рекао да се "никада" и "ни за шта" не може са Србијом разговарати о тако виталној теми као што је Косово и Метохија.

"Њима би било боље да пожуре са компромисом, јер ће за њих ситуација бити све тежа. Могу да гарантујем да, што се тиче позиције Србије, када је ријеч о Косову и Метохији, велики број земаља управо размишља о својим одлукама и чекам у наредном периоду један број земаља које ће повући признање Косова", навео је Дачић.

Дачић је оцијенио да ће заговорници самопроглашеног Косова тешко промијенити став јер бране политику коју су водили деведесетих година прошлог вијека и да је проглашење једностране независности логичан крај једне такве политике, почевши од распада бивше Југославије до бомбардовања 1999. године.

"То је њихова самоодбрана", нагласио је он.

Упитан за изјаву министра одбране Србије Александра Вулина да "ако је за ЕУ кључно само питање Косова онда треба мењати спољну политику Србије", Дачић је рекао да разумије његову реакцију.

"Јасно је да ЕУ занемарује тај дио техничког преговора, као и стварање европских вриједности у нашој земљи", указао је Дачић, наводећи да је јасно истакнуто да је спољнополитички приоритет Србије придруживање ЕУ.