latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:05 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Најављено повећање пензија у Српској (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је додатно повећање пензија за 2,5 одсто за које су се стекли услови да буде исплаћивано од јулске пензије.

Ово додатно повећање значи да су за вријеме мандата Цвијановићеве пензије повећане за укупно 20 одсто.

Предсједник Владе је нагласила да оставља обавезу наредним владама да са пензионерском популацијом његују дијалог и унапређују њихов материјлани статус.

Цвијановићева је рекла да је током њеног мандата остварила добру сарадњу са Удружењем пензионера, да је омогућен прелазак исплате пензија на трезорски систем чиме је у потпуности заштићена пензионерска популација са аспекта исплате пензија.

"Данас се пензије исплаћују на вријеме и у кратком року. Немамо више дуге редове и ишчекивања који је то датум и када ће се стећи прилике за ипслату пензија. Проблем редовне исплате пензија смо ријешили још прије двије године", подсјетила је Цвијановићева.

Она очекује да ће и све будуће владе морати да наставе да се понашају на такав начин, а поготово када је ријеч о пензионерској популацији.

"Довољно је да кажем да имате свега осам одсто људи који се налазе у пензионом систему да су зарадили своје пензије по основу пуног радног стажа, све друго је по основу различитих права. То је дакле цијена коју плаћа друштво које је у трансформацији након рата", истакла је премијер Српске, додавши да је поносна на дијалог који је Влада остварила са свим социјалним партнерима.

 Скупштина пензионера Српске у Теслићу - захвалница (Фото: РТРС)

Цвијановићевој је у Теслићу уручена Захвалница за залагање у постизању бољег стандарда пензионера и унапређењу рада Удружења пензионера, коју јој је додијелило Удружење пензионера Републике Српске.

Скупштина пензионера Српске у Теслићу

Признање је уручио предсједник Удружења пензионера Српске Раде Ракуљ, који је рекао да су пензионери задовољни постигнутим активностима предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић, како на унапређењу положаја пензионерске популације, тако и на стабилизацији и развоју Републике Српске.

Скупштина пензионера Српске у Теслићу (Фото: РТРС)

Извор: РТРС/СРНА