latinica  ћирилица
22/05/2018 |  08:53 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Којић: Ускоро монографија о страдању 12 бањалучких беба

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић најавио је да ће Центар ускоро промовисати монографију о страдању 12 беба 1992. године због немогућности допремања кисеоника у болницу под називом "Шта су скривиле?", у којој су, осим околности о страдању, свједочења мајки бањалучких "звјездица".
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Посебна вриједност ове монографије су свједочења мајки бањалучких `звјездица`. Ријеч је о 11 животних прича, а четири мајке су први пут говориле о трагедији коју су доживјеле", рекао је Којић Срни, додавши да је монографија припремана двије и по године.

Он је навео да су у монографији детаљно описане околности које су довеле до хуманитарне кризе у Бањалуци, као и утицају међународне заједнице у овом случају.

"Посебан фокус истраживања је на стању у самој болници и страдању 12 новорођених беба у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. године. Покушали смо расвијетлити ову трагедију са свих аспеката, а осим архиве Центра, коришћени су архивски документи из још пет архива, као и више од тридесетак свједочења актера догађаја из тог времена", истакао је Којић.

Он се нада да ће ова монографија умногоме допринијети објективној интерпретацији свега што се дешавало у бањалучком Клиничко-болничком центру у то вријеме.

Бебе су страдале 1992. године у бањалучкој болници због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дјестава, а ни ваздушно јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.