latinica  ћирилица
21/05/2018 |  23:31 | Аутор: РТРС

"Поруке Изетбеговића приликом посјете Ердогана знак добродошлице мигрантима"

Поруке Бакира Изетбеговића приликом посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана јасан су знак добродошлице избјеглицама са Блиског истока – тврди предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Спорно је и појављивање застава БиХ у сарајевској Зетри, а прича о наводном предизборном скупу Ердогана, сматра предсједник Српске, само је подвала за домаћу јавност.

"Турска је помагала Алију Изетбеговића још током рата, и Турска и данас стоји жестоко иза свих политика које проводи Бакир Изетбеговић и СДА у цјелини. Као што сте могли да чујете Ердогана који је рекао "Ми одавде отићи нећемо", а ко их је звао овдје? Ми нисмо, а ако нису ни Хрвати – онда их није звала БиХ него Бакир Изетбеговић и његова политика", истакао је Додик.

Он је истакао да је то све политика неоосманизма који је несумњиво присутан на овим просторима, подсјетивши и на поруке Бакира Изетбеговића који каже да је "Ердогана сами Бог послао, да се само једном у вијеку рађају такви лидери, да је Алија оставио БиХ у аманет њему...".

"То је добра порука за многе Сиријце који се сад налазе негдје у Турској и само чекају једног дана да чартерима почну долазити овдје", рекао је Додик.

Он је указао и да рана упозоравања, попут његовог, увијек буду дочекана са веома оштрим и жестоким осудама.

"Видјећете сутра шта ће сарајевска штампа писати о овом шта сам рекао. То је за њих недопустиво, јер погађа у суштину. То је једна спрега која говори о томе да је ово обиљежен простор у који они треба да се доселе и ту остану", рекао је Додик.

Предсједник је закључио да је то озбиљан, дугорочан и систематски напад на хришћанство.

"Ја ово не говорим случајно, веома сам забринут и веома добро знам шта говорим јер наши су људи постали инертни и уопште више не виде опасности него све посматрају са становишта појавног облика. Ако не виде - не вјерују. Мора се почети вјеровати у процјене. Озбиљне политике морају да праве процјене, да предуприједе лоше посљедице које могу настати касније", сматра Додик.

Додик је указао и да је још опасније питање откуд министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на састанку са Ердоганом, као и једна службеница из кабинета члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

"Откуд они на том састанку. Да ли је Предсједништво донијело одлуку да одржи састанак на том нивоу. Тражим званично обавјештење о томе да ли је донесена одлука или не. Ако јесте, ја ћу рећи уреду што су били тамо, али ако није - откуд онда они тамо, кога представљају", упитао је Додик.