latinica  ћирилица
21/05/2018 |  16:15 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Да ли образовни систем прати потребе тржишта рада?

Ученици у Републици Српској у прве разреде средњих школа уписиваће се у два уписна рока, од 11. до 22. јуна и од 2. до 13. јула. Мјеста ће бити за све - мање од 10.000 ученика завршава основну школу.

И ове године два су главна питања-Да ли образовни систем прати потребе тржишта рада и како повећати број ученика у дефицитарним занимањима?

Највише интересовања будући средњошколаци и ове године показују за гимназије и медицинске школе, али све више их се опредјељује и за занимања из области електротехничке струке, информационих технологија и ЦНЦ технологије.

Електротехничка школа из Бањалуке и ове године организовала је Дан отворених врата и све заинтересоване упознала о образовним профилима и могућностима које им ова школа пружа.

"Мислимо да им знања из све четири области које овдје предајемо, а то су електроника, телекомуникације, информатика и енергетика, обезбјеђују добро плаћене послове у Републици Српској и БиХ, а исто тако знамо да их доста одлази вани и да тамо имају лијепе послове и плате", истиче Душан Тубић, професор стручних предмета у Електротехничкој школи "Никола Тесла" у Бањалуци.

Ученици углавном задовољни виђеним, али утисак је да је већина пристуних и прије презентације одабрала ову школу.

Из Уније удружења послодаваца Српске поручују да нису потпуно задовољни кадром који излази из средњих школа.

Сматрају да је неопходно боље увезати привреду са образовним системом.

"То није и неће бити лако зато што привреда нема довољно капацитета ни у материјалном, ни у кадровском смислу. Биће то врло тежак и дуготрајан посао, али ако то не будемо радили и даље ћемо имати ниске плате", сматра Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Примјер како би то требало да изгледа у пракси, стиже из бањалучке Школе ученика у привреди. Од јесени ће бити отворено једно одјељење за смјер - техничар моделар обуће.

Привредници у Српској годинама вапе за школованим занатлијама. Стипендијама, обезбијеђеном праксом и запослењем настоје да привуку што више основаца да уписују занате. Међу фирмама које су спремне да изађу у сусрет ђацима како би сутра у својим погонима имали добро обучен кадар, је и бањалучка "Бема".

"Град ће дати стипендију од 160 КМ мјесечно, Бема ће купити књиге, дати обућу, мјесечне карте, топли оброк, праксу. То је неких 400 до 500 КМ мјесечно, па ако неко мисли да то није довољно...Нудимо сигуран посао, најбоље да пошаљемо на факултет, у Милано на семинаре", каже Маринко Умићевић, технички директор "Беме".

"Ја бих препоручуо да ученици прије него што се одлуче, још увијек имају времена за неко од занимања, да добро размисле да ће уписати нешто зато што воле или ће мало размислити па ће уписати оно што даје могућност да се лакше запосле", поручује Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

У наредној школској години планирано је да буде уписано 11.083 ученика.