latinica  ћирилица
21/05/2018 |  11:44 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

У Броду у току изградња Светосасвког дома

У Броду је у току изградња Светосасвког дома за потребе вјерника и цркве. Објекат се, поред добровољних прилога вјерника, гради средствима Владе Српске и општине. Обнавља се и храм Свете тројице у Лијешћу, најстарије цркве у овом дијелу Посавине.

Недостатак простора у кругу храма, велики је проблем свештеницима и вјерницима у Броду, посебно због тога што се ту окупљају и друже и након литургије. 

"Зато послије сваке литургије, послије сваке свечаности овдје у храму, ми морамо да имамо такав објекат у којем би се ту сакупљали", рекао је вјерник Митар Марјановић.

На темељима храма Покрова пресвете Богородице којег је хрватска регуларна војска спалила 1992, саграђена је нова црква. Градња Светосавског дома који ће имати вишеструку намјену и у чијем поткоровљу ће бити библиотека, почела је прије двије године.

"Потребан је, прије свега, за један едукуативан садржај, гдје би ми имали редовне литургијске школе. Формирали би једну народну кухињу, која је овдје већ одавно у плану", истакао је свештеник Жељко Теофиловић.

Иако започета прије двије године, градња објекта настављена је ових дана и објекат би за двије седмице требало да буде под кровом.

"Влада је учествовала и раније и ево и сад. Учествовали су са 20 хиљада марака додатно, да би се ставио под кров објекат, и општина ће оно што буде недостајало. Мислим да ће то бити око 20 хиљада марака", изјавио је начелник Брода Илија Јовичић.

Осим Светосавског дома, у Лијешћу је у току и обнова Цркве Свете тројице, старе 150 година. За те намјене Влада Српске издвојила је 80 хиљада марака.