latinica  ћирилица
20/05/2018 |  20:24 ⇒ 21/05/2018 | 08:20 | Аутор: РТРС

Једини становник фочанског села Кремин живи у штали

Једини становник Кремина код Фоче, 56-годишњи Витомир Шкипина, живи у штали, без струје. Рат је похарао све у селу. Неки су добили помоћ да обнове кућу и имање. Њему то није успјело. Ипак, вјерује да има оних који ће му помоћи.

У овом фочанском селу Шкипина је рођен и живио до шесте године. Од тада, до тренутка када је протјеран са осталим Србима, кућио се у Вогошћи. Демобилисани борац Војске Републике Српске кров над главом налази у Мокром код Пала. Пета је година како се вратио у Кремин. Морао је све сам из почетка - колиба, козе, а направи и по неки троножац.

- Мало су тешки услови у којима живим, много радим и много се патим, али имам велику жељу да доведем ово у ред - каже Витомир.

Овај велики оптимиста писао је на више адреса не би ли му помогли. Одговарали су, каже, да право имају прво они који су живјели у селу до рата.

- Тражећи разлоге стално су ме одбијали. Од оних што су живјели у селу, нико се не враћа, а добијају донације. Ја желим да се вратим, али немам никакве помоћи - прича Шкипина.

За тихог и ненаметљивог човјека не би се ни знало да овај крај није посебно примамљив за ловце, који су га и срели на дједовини и тако пронијели причу.

Милан Гаговић, позива све људе добре воље да помогну Витомиру који се нада се да ће коначно наићи на разумијевање добрих људи. Вјерује и да ће стадо коза увећати до стотину, како би могао достојанствено живјети од свог рада.