latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:29 | Аутор: Агенције

Лоша страна популарног зачина

Изузетно здрав мирисни орах, који је многима један од омиљених зачина, има и своју лошу страну. У превеликим количинама изазива мучнину, грчеве и халуцинације, као и неправилан рад срца, дерматитис, алергије... Иако постоји опасност од смрти, такви случајеви се дешавају изузетно ријетко.
Мускатни орашчић (фото: lifepressmagazin.com) -
Мускатни орашчић (фото: lifepressmagazin.com)

Максимална количина која дневно смије да се конзумира јесте три до пет грама, што заиста није једноставно појести, с обзиром на његову ароматичност.

Ако се користи умјерено, мускатни орашчић ублажава горушицу, подстиче варење, смирује болове, прочишћава организам, чува здравље костију, ублажава несаницу, анксиозност и депресију.

Некада најскупљи зачин на свијету долази с оствра Банда, а плодови који потичу одатле се и данас више цијене од оних који долазе с индијских стабала.

Што су већи, мускатни орашћићи су и скупљи. Сматра се да су их у Европу донијели крсташи, а убрзо су због својих љековитих дејстава и примамљиве ароме освојили свијет.

Љекари су одувијек били врло опрезни с орашчићем, па би својим купцима говорили: "Један је добар за тебе, други ће ти нашкодити, а трећи те може убити".

Мирисни орашчић одлично иде у комбинацији са кардамомом, циметом, каранфилићем, коријандером, кумином, ђумбиром, бибером и мајчином душицом, а додаје се у слатка и слана јела.

Најбоље је купити га цијелог јер у затвореној посуди има скоро неограничен рок трајања, и нарендати га пред крај припреме јела како би задржао мирисну арому (исто важи за већину зачина).