Лоша страна популарног зачина
Максимална количина која дневно смије да се конзумира јесте три до пет грама, што заиста није једноставно појести, с обзиром на његову ароматичност.
Ако се користи умјерено, мускатни орашчић ублажава горушицу, подстиче варење, смирује болове, прочишћава организам, чува здравље костију, ублажава несаницу, анксиозност и депресију.
Некада најскупљи зачин на свијету долази с оствра Банда, а плодови који потичу одатле се и данас више цијене од оних који долазе с индијских стабала.
Што су већи, мускатни орашћићи су и скупљи. Сматра се да су их у Европу донијели крсташи, а убрзо су због својих љековитих дејстава и примамљиве ароме освојили свијет.
Љекари су одувијек били врло опрезни с орашчићем, па би својим купцима говорили: "Један је добар за тебе, други ће ти нашкодити, а трећи те може убити".
Мирисни орашчић одлично иде у комбинацији са кардамомом, циметом, каранфилићем, коријандером, кумином, ђумбиром, бибером и мајчином душицом, а додаје се у слатка и слана јела.
Најбоље је купити га цијелог јер у затвореној посуди има скоро неограничен рок трајања, и нарендати га пред крај припреме јела како би задржао мирисну арому (исто важи за већину зачина).