latinica  ћирилица
19/05/2018 |  12:23 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Бијељина: До краја мјесеца почетак уређења канала Дашница

До краја мјесеца требало би да почне уређење канала Дашница у Бијељини. Пројекат вриједан 2,4 милиона евра финансирају "Воде Српске", из кредита Европске инвестиционе банке. Осим хидротехничког уређења, биће уређене и обале канала на подручју града.

Пројекат подразумијева реконструкцију спојног канала између Дашнице и Мајевичког ободног канала, повезнице између канала Дашница и Глоговац, као и уређење канала кроз град у дужини од 2,6 километара. На неуређеној десној обали канала планирана је пјешачко-бициклистичка стаза са пратећим садржајима.

"Имамо ограничења са просторним могућностима, али смо ми то ускладили на потезу гдје је могуће извести, да иде једносмјеран, тзв. умирујући саобраћај, само за становништво које може да приђе својим објектима, као и једна бициклистичко-пјешачка стаза", каже директор Дирекције за изградњу и развој града Младен Петровић.

Пројектом је предвиђена регулација корита канала висине метар изнад коте високих вода.

"Ради се о урбаној регулацији, значи, поред хидротехничког уређења, повећања његовог капацитета, раде се неки околни садржаји", истиче помоћник директора ЈУ Воде Српске Славиша Савић.

Грађане радује што ће канал Дашница који протиче кроз центар Бијељине добити нови изглед, како је предвиђено пројектом урађеним прије десетак година.

Радови на каналу Дашница у Бијељини требало би да почну већ наредних дана, а рок за њихов завршетак је 30 мјесеци.