latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:46 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Туристички потенцијал привлачи све више гостију

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је на отварању 9. Међународног сајма туризма и гастрокултуре "Бијељина-турист" да Семберија и цијела Република Српска морају још више промовисати и боље искористи туристичке потенцијале и природна богатства којима обилују.
Отварање сајма туризма у Бијељини - Фото: РТРС
Отварање сајма туризма у БијељиниФото: РТРС

"Уз богатство и потенцијале које имамо потребно је да унаприједимо све што је добро и отклонимо све што је лоше", рекао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, Република Српска у туризму нуди велике бањске капацитете, квалитетан зимски и богат вјерски туризам, дивне планине и ријеке и изнад свега, дивне гостопримљиве људе.

"За четири мјесеца од почетка године уплата боравишне таксе у Српској повећана је за 12 одсто у односу на исти период прошле године, што показује да је све више туриста на овим просторима", истакао је Глухаковић.

Министар је рекао новинарима да је за 27 одсто повећан и број долазака у Српску у прва три мјесеца, као и број ноћења, а највећи раст биљежи транзитни туризам.

Отварању сајма присуствовала је и директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић која је истакла да је Бијељина капија за улазак туриста у Српску, што даје посебан значај овој манифестацији.

Она је рекла новинарима да је Етно-село "Станишићи" иницијална туристичка дестинација која доводи туристе у Бијељину, али да овај град нуди и квалитетне хотеле, бројне културне манифестације као најбоље промотере туризма, сада и заштићено мочварно подручје Громижељ, што је врло атрактивно за стране туристе, као и сјајне потенцијале за развој сеоског туризма.

"У првом кварталу број ноћења у Републици Српској повећан је за 22,3 одсто, што је изузетно и надамо се доброј туристичкој сезони током цијеле године", навела је Јовановићева.

У обраћању излагачима и посјетиоцима сајма градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је значај сајмова и приватног предузетништва у граду, као и све већи удио од туризма у развоју овога краја.

Дводневни Сајам туризма и гастрокултуре "Бијељина-турист" одржава се на тргу у центру града, а више од 80 домаћих излагача и гостију из земаља региона представљено је на 500 метара квадратних изложбеног простора.