latinica  ћирилица
18/05/2018 |  12:41 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Требиње- Вече класичне музике

У оквиру пројекта "Умјетничка кочија Републике Српске" који се реализује под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске, у Музеју Херцеговине одржан је концерт класичне музике.

Осим професионалних извођача оперске музике, публика је аплаузима наградила и ученике радионице за соло пјевање, која уједно представља и пилот пројекат за отварање смјера за соло пјевање у требињској Музичкој школи. Рад на вокалним техникама, преношење љубави према оперском пјевању и класичној музици, били су приоритети у раду са дјецом.

Клаудија Кркотић-сопран, предсједница Удружења Корал, рекла је да је покренула ову идеју у нади да ће дјеца схватити колико је заправо лијеп позив оперског пјевања, или свирање клавира, виолоне...

- Добила сам 13 сјајних младих људи, који ће уколико наставе да се баве пјевањем, представљати умјетничку слику града Требиња - поносна је Кркотићева на своје ученике.

Полазници су дјеца од 6 до 18 година, па су у складу са узрастом и изводили композиције српских, руских и италијанских композитора. 

Анђела Сворцан истиче да је веома задовољна радионицом, јер је научила нове технике и спознала да је пјевање сложеније него што је мислила.

Члан Сарајевске опере Илеш Бечеи каже да је тенор глас који се мора посебно његовати. Тенори, додаје, добро знају шта то значи.

Оперски пјевачи су на концерту извели италијанске оперске арије и препознатљиве оперске дуете.