latinica  ћирилица
17/05/2018 |  19:09 ⇒ 21/05/2018 | 11:21 | Аутор: РТРС

РТРС посјетила мигранте у напуштеном школском дому у Бихаћу

На подручју Унско–санског кантона тренутно се налази више од 700 миграната. Велика Кладуша и Бихаћ су мигрантске "базе",на путу према Европској унији. Наша екипа посјетила је мигранте смјештене у некадашњем ђачком дому и Бихаћу. Већина их жели једно – прелазак у Хрватску и наставак пута према Западној Европи.

Велика Кладуша и Бихаћ постали су претијесни за мигранте из Ирака, Ирана, Сирије, Пакистана...Међу њима су и Јасин из Ирака и Мубин из Авганистана са породицама. Један је у БиХ стигао из Србије, а други из Црне Горе.

Јасин истиче да ако буде морао, остаће у БиХ, али би да иде пут Хрватске, Словеније и Италије.

У бившем ђачком дому у Бихаћу тренутно се налази више од 400 миграната, а свакодневно долазе нови. Црвени крст и волонтери сваодневно брину о њима. Обезбијеђена су им три оброка. У функцији су и допремљени контејнери са туш кабинама и санитарни чворови. У цијелу причу укључен је и Међународни комитет за миграције.

Абдулах Будимлић, предсједник Црвеног крста Бихаћ каже да су у дому обезбиједили струју и воду, а затворили су и пет просторија у којима су поставили подове и донијели јоргане и јастуке.

Мигранте свакодневно обилазе љекарски тимови који им пружају прву помоћ, а онима којима треба болничко лијечење и то је омогућено. Доктор Амир Машић из Дома здравља у Бихаћу истиче да су најчешће повреде усљед дугог ходања, жуљеви, повреде због падова, а до сада је, како каже, забиљежено 11 случајева свраба.

Мигранти у напуштеном школском дому у Бихаћу (Фото: РТРС)

Са мигрантима је од првог дана и планинар Самир Градиновић који, како каже. проживљава њихове судбине и помаже колико може. Будно пази на најмлађе становнике прихватилишта. Како истиче, најмлађа је беба од осам мјесеци, а најстарији има 63 године.

Грађани Бихаћа срећу мигранте на улицама. Кажу да им мигранти не сметају и да за сада са њима нису имали никаквих проблема. "Они су у несрећи, а вјероватно су неки и злонамјерни, али то је тешко примијетити", каже мјештанин.

Мигранти су се јуче побунили у Великој Кладуши када су налдежни органи одлучили да их измјесте из центра општине на припремљену локацију, па је њих 120 узурпирало парк. Тада је педесетак миграната привремено блокирало гранични прелаз Маљевац који је деблокиран након интервенције полиције. Данас локални медији извјештавају да је јутрос почео њихов премјештај из Парка на нову локацију у насељу Трнови гдје је направљен камп са водом и санитарним чворовима.

Мигранти у турама и без знања надлежних, који воде рачуна о њиховом смјештају, свакодневно покушавају прећи границу и домоћи се Европске уније.