latinica  ћирилица
17/05/2018 |  10:54 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба "Бошко Карановић- графике" (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања Дана града синоћ је у Спомен-кући Стојановића у Приједору отворена ликовна изложба "Бошко Карановић- графике".

Изложено је више од педесет радова познатог аутора, а Приједорчани ће моћи да их виде до 14. јуна.

Представљени су радови Бошка Карановића, једног од родоначелника модерне графике на овим просторима.

Аутор изложбе, Алекса Милић, истакао је да су на овој изложби представљени радови из којих се може сагледати читав Карановићев графички опус.

 Дио графика смо позајмили из његове спомен- збирке из Босанске Крупе, која броји 110 графика, а која је 1911. године проглашена за националнно добро Босне и Херцеговине. Други дио експоната смо позајмили из збирке културног центра Нови Град, а нешто имамо и ми, истиче Милић, кустос умјетничке збирке Музеја "Козара".

У Спомен- кући Стојановића изложено је више од педесет пет Карановићевих радова, које ће Приједорчани моћи да виде у наредних мјесец дана.

- Наши посјетиоци ое од вечерас па до 14. јуна видјети још једну и квалитетну ликовну изложбу. Ријеч је о изложби нашег познатог сликара и графичара који нажалост од 2009. није више са нама, каже Зоран Радоњић, директор Музеја "Козара". 

Бошко Карановић је рођен у Босанској Крупи 1924. године, а сликарство је дипломирао 1948. на Академији ликовних умјетности у Београду, гдје је годину дана касније и специјализовао графику.

Умро је 2009. године у Београду.