latinica  ћирилица
16/05/2018 |  18:59 | Аутор: СРНА

Борисов: ЕУ не треба да се плаши западног Балкана

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је данас у Софији да су неопходне финансије како би Балкан постао једно од најбољих мјеста за живот у Европи.

"Зашто се толико плаше западног Балкана, погледајте податке, Македонија има 11 милијарди БДП-а, Србија 41 милијарду, Албанија 13 милијарди, БиХ 17 милијарди, Црна Гора четири милијарде. Словачка има 96 милијарди БДП-а", рекао је Борисов.

Он је навео да је западни Балкан по броју становника мањи од Румуније, а по бруто домаћем производу као Словачка.

"Због чега се плаше толико када имају огромне трилионске буџета и БДП Европе, а у исто вријеме ово мјесто генеришу само ратове и огромни трошкове након тога", упитао је Борисов.

Борисов је на отварању конференције "Дијалог са западним Балканом: Стварање подручја раста, сигурности и повезаности на путу ка Европи", која се одржава у Националној палати културе подсјетио да је немали дио основних жељезничко-транспортних коридора, ауто-путева и дигиталне инфраструктуре на западном Балкану изграђен европским средствима.

Он је нагласио да ће представници Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке остати до петка у Софији како би лидери западнобалканских земаља могли да имају јасну слику финансирања.

Борисов је изразио наду и да ће премијери Македоније и Грчке Зоран Заев и Алексис Ципрас на крају ријешити спор у вези са именом.

"То су ваша посла, ми само се надам и желимо, ако можете да стиснете руке. И /предсједници самопроглашеног/ Косова и Метохије Хашим/ Тачи и /Србије Александар/ Вучић треба да покажу своје лидерство јер су у Скопљу одбили да стисну руке", додао је Борисов.

У Софији ће сутра, у оквиру бугарског предсједавања Савјетом ЕУ, бити одржан самит ЕУ-западни Балкан којем ће присуствовати лидери земаља чланица ЕУ и највиши званичници земаља западног Балкана.