latinica  ћирилица
16/05/2018 |  18:56 | Аутор: СРНА

"Лут фест": Луткари из Суботице, Ниша и Зенице одушевили малишане

Дечје позориште Суботица са представом "Авантуре са Карлсоном", Босанско народно позориште Зеница са "Проданим осмијехом" и Позориште лутака Ниш, које је извело представу "Паткица Жуткица", одушевили су данас малишане у Источном Сарајеву.
"Лут фест" - Фото: СРНА
"Лут фест"Фото: СРНА

Сала Културног центра Источно Ново Сарајево и данас је одзвањала дјечијом циком и смијехом током ове три представе, које су одигране четвртог дана 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018."

Представа "Авантуре са Карлсоном", аутора Астрид Линдгрен и редитеља Веселина Бојдева весела је прича, пуна авантуре која дјецу води у свијет маште у ком се безбрижно лети и сања и у ком дјечија игра нема граница.

"Продани осмијех" режирао је Дарко Ковачовски који, заједно са аутором Нађом Василевом, овом представом поручују да је драма сваког човјека у томе да је некад био дијете, као и да за дијете не постоје мртве, неживе ствари јер оно комуникацију с њима настоји да сакрије од погледа одраслих.

Представа "Паткица Жуткица" настала је по мотивима приче "Гусан" Нине Гернет
и Татјане Гуревич и намијењена је најмлађој публици, а режирао је Дејан Гоцић.

Ова представа на занимљив начин спаја позоришну игру са образовно-васпитним елементима и самим тим је одличан избор за први сустрет дјеце са позориштем.

У пратећем програму 19. "Лут феста" настављене су креативна радионица израде гранд гињол лутака, коју води Зорана Милошаковић Тасић, као и радионица израде лутака "Платно као лутка", коју реализује Јован Царан.

Одржан је и мастер клас "Први кораци у луткарству", коју води професор из Бугарске Константин Каракостов, а потом и омаж "Иза талијина храма", у знак сјећања на покојне професоре Радослава Лазића и Војислава Вујановића, дугогодишње сараднике "Лут феста".

Данас је у Зворнику одиграна представа "Трапави змај" у извођењу Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, у режији Ирене Тот.

И за сутра је предвиђено извођење представа "Паткица Жуткица", Позоришта лутака из Ниша, те представа "Пуним једрима" Позоришта лутака из Мостара.

Према пратећем програму, планиран је наставак рада у креативним радионицама.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" окупио је луткарске умјетнике из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Фестивал, на којем ће бити изведено 11 представа, отворили су редитељи из Бугарске Боњо Лунгов и Србије Живомир Јоковић и представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић.

Током шест фестивалских дана, публику у Источном Сарајеву очекује 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму.

Мото фестивала је "Поетика луткарског израза".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н Трејд", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", Адико банка, "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали "Принцип њуз", "Сарајево-РС" и "Катера.инфо".