latinica  ћирилица
16/05/2018 |  15:28 ⇒ 17/05/2018 | 07:42 | Аутор: РТРС

Додик доставио одговор Анкетном одбору

Предсједник Додик доставио је одговор Анкетном одбору Народне скупштине, који би требало да сагледа све чињенице у вези са смрћу Давида Драгичевића.

У случају смрти Давида Драгичевића ријеч је о примјени Закона о полицији и унутрашњим пословима, као и процесног кривичног законодавства, за чију примјену су задужени законом одређени органи, и правила по којима су дужни да поступају, навео је предсједник Додик у одговору. 

"Органи који поступају по наведеним законима су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, судови, тужилац и други учесници у кривичном поступку предвиђени законом, када поступају у кривичним стварима", истиче се у одговору.

Основни задатак Министарства унутрашњих послова је заштита од угрожавања Уставом утврђеног поретка и угрожавања безбједности Републике Српске, заштита живота и личне безбједности грађана, наводи Додик и додаје да је основно право и дужност тужиоца откривање и гоњење учинилаца кривичних дјела. 

"У том смислу Вас упућујем на поменуте органе ради прикупљања информација и спознаја с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем Давида Драгичевића. Истовремено Вас подсјећам да предсједник Републике дјелује искључиво у оквирима и надлежностима које су дефинисане Уставом Републике Српске, а које су, поред осталих надлежности, превасходно усмјерене на представљање Републике Српске и изражавања њеног државног јединства", нагласио је предсједник Републике.

Подсјетимо, предсједник Анкетног одбора Народне скупштине Бранислав Бореновић јуче је изјавио да је то тијело једногласно одлучило да им до сутра од предсједника Српске, МУП-а, Окружног јавног тужилаштва и Завода за судску медицину буду достављене све информације и сазнања које се односе на трагично страдање Давида Драгичевића.