latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:43 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Црна Гора: У продавницама опасни и отровни артикли

На тржишту Црне Горе пронађено је 12 врста дјечијих преносних лампи за које постоји опасност да могу довести до електричног удара и изазвати опекотине, те кревети и гардероба који могу бити опасни по здравље људи, а најопаснији су купаћи костими за дјевојчице који могу да изазову гушење дјеце, пишу црногорски медији.
Играчке - илустрација - Фото: РТРС
Играчке - илустрацијаФото: РТРС

Опасне лампе произведене су у Кини и Италији, а произвођачи нису познати. Све лампе за мотиве имају популарне јунаке из цртаних филмова.

Један од производа који не испуњава захтјеве безбједности је и преносна дјечија свјетиљка "Твити" чији произвођач није познат, а земља поријекла је Кина, објављено је на сајту potrosaci.me, преноси портал Цдм.

Као категорија ризика наведен је електрични удар, а из истог разлога са тржишта је повучена и преносна дјечија свјетиљка плави медо која је произведена у Кини.

Електрични удар може да изазове и дјечија лампа "Маша" чије је постоље у облику лика из истоименог цртаног филма, док је абажур од картона са сликом Маше. Са тржишта је повучена и лампа ауто, непознатог произвођача из Кина.

Црногорски медији преносе да су инспектори наложили повлачење са тржишта и дјечје лампе слон, непознатог произвођача из Италије, а као категорије ризика наведени су могућност изазивања опекотина и електрични удар.

Пронађена је и дјечја лампа од керамике непознатог произвођача са мотивима бубамаре, снупија, Мики Мауса и Оливе која може изазвати опекотине и електрични удар.

Са тржишта је повучена и дјечија лампа "Сунђер Боб" произведена у Италији, као и свјетиљка "плава куца" из Кине.

Крајем априла на тржишту су пронађени кревети и гардероба који могу бити опасни по здравље људи. Са тржишта је повучен кревет на спрат "Твинс" произвођача из Украјине.

Производ је, како пише, израђен од универа са специфичним отвором на горњем кревету и степеницама са стране које имају функцију фиока, док се испод кревета налази плакар. Производ има приступ са стране и специфичну ограду, која има отвор много већи од дозвољеног.

Повучен је и спратни кревет произвођача "Хелга Тетово" из Македоније због недостатка сигурносне ограде на задњем леђном дијелу горњег кревета.

Забрањена је продаја кревета на спрат које су произвели "Дрвопродукт Коцић" Србија и "Матијевић" Србија.

Инспекција је забранила продају купаћих костима за дјевојчице робне марке "Лајк Тина". Ријеч је о дводјелном костиму произведеном у Кини. Као категорије ризика наведени су могућност гушења и дављења.