latinica  ћирилица
14/05/2018 |  19:19 ⇒ 21/05/2018 | 11:24 | Аутор: РТРС

Пред Савјетом министара Акциони план о смјештају илегалних миграната

Акциони план мјера о илегалним мигрантима из Азије, са Блиског истока и са сјевера Африке, који су стигли у БиХ или тек треба да стигну, Савјет министара требало би да усвоји на сутрашњој сједници. Сви ће бити хумано збринути у прихватне центре. А од Координационог тима за миграције биће формиран оперативни штаб. Договорено је ово након данашњег радно-консултативног састанка представника бх. власти и међународних званичника у БиХ.

Мигранти и избјеглице који се налазе на отвореном простору у Сарајевском и Унско-санском кантону биће смјештени у прихватним центрима. Осим Азилантског центра у Делијашу, у којем се налази још око 100 слободних мјеста, за прихват миграната биће отворен и избјеглички центар у Салаковцу код Мостара капацитета 296 кревета, те још бар један објекат чија би локација и капацитети требало да буду познати након усвајања Акционог плана, речено је након састанка.

"Сигурно ћемо врло брзо наћи адекватан смјештај за мигранте који се налазе доминантно у Кантону Сарајево и Унско-санском кантону. Имамо објекте који имају довољан број слободних мјеста. Оне који се налазе на отвореном простору у ова два кантона ћемо смјестити на хуман и човјека достојан начин”, рекао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Од почетка године до данас у БиХ је ушло 4.000 избјеглица и илегалних имиграната. Интензитет њиховог доласка расте. Дневно се већ биљежи улазак и до 150 лица. Седамдесет одсто већ их је напустило БиХ, тврде званичници.

На отвореном, у Кантону Сарајево, тренутно се налази између 600 и 800 лица. На примједцбе да су реаговали са закашњењем, одговоарају да је до априла БиХ имала контролисану мигрантску кризу. Сада, већ, стање се компликује.

"Дио имиграната, њих око 10.000, остао је заглављен у Србији. Сада се тај талас покренуо и због промјена Закона о азилу у Србији. Мислим да се број повећава на цијелој рути", истиче министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У Савјету министара тврде и да неће дозволити да градови у БиХ прерасту у шаторска насеља - да ће она постојећа бити уклоњена, и да же се створити капацитети за хуман прихват миграната. И у безбједносним службама увјеравају да су оспособљени за регистрацију и све безбједносне провјере.

Не прецизирајући износе, најављују учесници састанка Координационог тима, да ће дио новца бити обезбијеђен из домаћег буџета, а дио обећаног новца из Фонда за мигранте којем је БиХ приступила 2016. године. Међу многобројним изреченим обећањима, ипак није мањкало ни озбиљнијих упозорења.

Мигрантска криза у БиХ могла би да потраје и неколико година – уколико земље Европске уније затворе своје границе, исто ће морати да учини и БиХ како не би дозволила да њена територија постане крајња дестинација мигрантима и избјеглицама. Због тога су позвали све надлежне у БиХ да проблеме заједнички рјешавају.