latinica  ћирилица
13/05/2018 |  16:43 ⇒ 21/05/2018 | 11:26 | Аутор: РТРС

РТРС са мигрантима у Сарајеву - око 1.000 људи у шаторском насељу (ФОТО)

И данас стотине илегалних миграната из Азије, Блиског Истока, са Сјевера Африке борави у импровизованом шаторском насељу у центру Сарајеву.

Мигранти одбијају смјештај у aзиланстком центру у Делијашима, у федералној општини Трнови, остају у парковима одакле се лакше пребацују у Велику Кладушу и даље ка Хрватској и ЕУ.

Један мигрант из Авганистана у разговору са нашим новинарoм открио је колико је платио да дође до БиХ и како планира даље.

Авганистанци, Пакистанци, Сиријци, Ирачани, углавном млади људи, брачни парови са дјецом данима су у парку преко пута Вијећнице. Акрам Кан је илегалано ушао у БиХ код Вишеграда, у парку је осам дана.

"Чак и сада, ових дана сам причао са породицом, тамо су борбе између талибана и владиних снага. Видио сам својим очима те борбе, како људи гину у својим кућама", каже Акрам Кан, илегални мигрант из Авганистана.

Мигранти у Сарајеву (Фото: РТРС)

За осам мјесеци, откако је напустио свој дом прошао је осам држава, углавном пјешице - уходана рута креће од Авганистана, Пакистана, преко Ирана, Турске, Грчке, Македоније, Србије и БиХ. Продао је дио имовине да би могао да плати пут.

"Постоје агенти који знају пут, ми им платимо. Довде ме коштало много. Колико си потрошио од Авганистана до БиХ? Можда 8.000-9.000 долара. То је новац који сам потрошио и за храну. А одавде до Италије, да пређем границу платићемо 3.000 долара, а можда и више", појашњава Кан.

Кан као и сви мигранти у парку вребају прилику да наставе пут ка ЕУ. Њихов циљ није, како кажу, да остану у БиХ.

"Ја желим да одем у Француску, можда Њемачку или Италију. У једну од тих земаља бих волио да одем", прича Кан.

Под највећим пристиском су Кантон Сарајево у који дневно долази 100-нак миграната али и Унско-сански кантон, одакле се мигранти покушавају домоћи Хрватске.

"По нашим подацима који се свакодневно мијењају, у Сарајеву борави негдје око 700 до 1000 миграната, а УНС од 600 до 800 али те цифре се свакоднецвно мијењају", истиче Слободан Ујић, директор Службе за пиослове са странцима у БиХ.

Мигранти у Сарајеву (Фото: РТРС)

У Азилантском центру у Делијашима има стотину мјеста за смјештај, ипак мигранти умјесто кревета, чисте воде и топле хране бирају паркове гдје бораве у нехигијенским условима што представља проблем њима и грађанима.

"Они умјесто да буду у Деликашима, у Азиланстком центру не желе да сиђу с руте кретања, њихова рута кретања је Сарајево-Велика Кладзуша и даље ка земљама ЕУ", завршава Ујић.

Свим мигрантима узети су биометријски подаци али нису добијене повратне информације од безбједносих агенција да су пријетња због чега их не могу да врате путем реадмисије у земљу одакле су дошли.

Акран Кан каже да би се вратио у Авганистан али када престане рат, до тада учиниће све да дође у ЕУ.