latinica  ћирилица
13/05/2018 |  11:42 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Приједорчани заинтересовани за пластеничку производњу

Све већи број Приједорчана одлучује се за пластеничку производњу. Град Приједор овај вид пољопривредне производње суфинансира још од 2007. године, а током прошле године у ове сврхе из градске касе издвојено је 155.000 КМ. Подстицаји за узгој поврћа, цвијећа, садног материјала и јагода, биће исплаћени и ове године.

Од пластеничке производње може солидно да се живи, тврди Неђељко Петровић, који се овим послом бави више од десет година.

Данас, у пластеницима површине 650 квадратних метара узгаја разне врсте поврћа и расадни материјал.

У послове је укључена цијела његова породица, а запошљава и сезонске раднике. Како каже, све произведено у пластеницима пронађе пут до купаца, а бављење овим послом свима би препоручио.

Ипак, све би било много теже без подршке градске управе, истиче Неђељко.

"Имамо помоћ за пластенике марку и по по квадрату. За отворено поље 100 КМ. Што се тиче града, све похвале и то је тако већ годинама", истиче Петровић.

Према подацима градске управе, на подручју Приједора око 40 корисника бави се производњом у пластеницима површине преко 300 квадратних метара, који су у систему подстицаја производње. Посљедње три године град Приједор незапосленим категоријама становништва помаже и суфинансирањем набавке пластеника од 100 квадратних метара.

"Прошле године смо успјели да нађемо и донатора, па смо на подручју града поставили 40 пластеника, претпрошле 20 и ове године имамо у плану да поставимо 20 пластеника", каже Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде града Приједор.

Осим помоћи у набавци нових пластеника до 100 квадратних метара, град Приједор ће и ове године суфинансирати производњу поврћа, цвијећа, садног материјала и јагода у пластеницима минималне површине 300 квадратних метара.