latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:10 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Деценија рада Европске мреже предузетништва

Конзорцијум европске мреже предузетништва Републике Српске организовао је радни доручак поводом десет година функционисања Европске мреже предузетништва. Конзорцијум је формиран 2012. године, а прије двије године примљен је у ову европску асоцијацију.

Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци у својим истраживачким лабораторијама развио је адитив за мазива који је базиран на нано технологијама. Уз помоћ Европске мреже предузетништва остварили су сарадњу са европским партнерима из Италије, Финске, Шпаније и Бугарске, те заједно раде на развијању пилот производа.

"Мислимо да је будућност Универзитета у сарадњи привреде и науке. Ми покушавамо да остваримо значајан контакт са свим привредним субјектима у Републици Српској, али и широм БиХ и региона, с ким год можемо да сарађујемо како би наши напори на пољу науке и технологије имали свој крајњи резултат", каже професорка Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци Милица Балабан.

Бањалучка компанија Ланако такође сарађује са Европском мрежом предузетништва која им помаже у организовању различитих активности и размјени искустава.

"До сада исмо мали јако добру сарадњу са Европском мрежом предузетништва и она је подржала све активности које наше предузеће организује. У складу са овим што смо рекли, ми се јако радујемо будућој сарадњи са ЕМД", истакла је Нина Кременовић, менаџер корпоративних комуникација компаније "Ланако".

Циљ Европске мреже предузетништва је подизање свијести о значају иновативности и могућности трансфера технологије и повећања конкуретности, информисање о могућностима тржиштва Европске уније, те информисање о домаћим истраживачко-технолошко-развојним могућностима.

"Привредна комора Републике Српске један је од партнера у оквиру Европске мреже предузетништва, за нас је ова мрежа изузетно важна јер је то једноставно, да кажемо, платформа преко које наша привредна друштва могу с једне стране остваривати пословну сарадњу и нудити своје производе и услуге на широком тржишту које обухвата, као што знамо, 60 земаља, стотину конзорцијума и око 600 институција", рекла је директорка Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић, док Бојан Ћудић из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа наглашава да ће се у наредном периоду активности морати више усклађивати са Европским земљама, а то су активности на унапрјеђењу иновативних капацитета предузећа, те пројектима сарадње привреде и науке, гдје очекују да би наша предузећа требало да повуку значајна средства од стране европских фондова.

Конзорцијум из Републике Српске чине Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, као координатор, Привредна комора Републике Српске, Иновациони центар Бањалука, Универзитет у Бањалуци и Универзитет у Источном Сарајеву.