latinica  ћирилица
08/05/2018 |  14:25 | Аутор: СРНА

Годишње од рака јајника умре око 450 жена

У Србији годишње око 750 жена оболи од рака јајника, а око 450 умре од те болести за коју љекари истичу да је изљечива, ако се открије у раној фази, указали су данас љекари поводом Свјетског дана борбе против те болести.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Током едукативних предавања посебно је наглашен значај превентивних гинеколошких прегледа с циљем раног откривања болести.

Директор Института за онкологију и радиологију Србије Радан Џодић каже да је рак јајника изљечив ако буде откривен на вријеме.

Он је на едукативној трибини одржаној у Полицијској управи Београда напоменуо и да је потребно ширити свијест о томе да је та болест изљечива.

Џодић је истакао важност превентивних гинеколошких прегледа и позвао жене да их обаве макар једном годишње, пренијели су београдски медији.

Државни секретар у Министарству здравља Србије Владимир Ђукић рекао је да је кључно правовремено откривање болести и лијечење у раној фази.

Он је позвао припаднице Министарства унутрашњих послова да дођу у здравствене установе на ултразвучне прегледе, наводећи да је кроз досадашњих осам циклуса прегледано око 200.000 пацијенткиња.