latinica  ћирилица
03/05/2018 |  14:03 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

За вантјелесну оплодњу 31 локална заједница у РС издвојила 400.950 КМ

У прошлој години је 31 локална заједница у Републици Српској издвојила 400.951 КМ за финансирање вантјелесне оплодње, наводи се у информацији коју је данас усвојила Влада Републике Српске.
Вантјелесна оплодња (илустрација) - Фото: Screenshot
Вантјелесна оплодња (илустрација)Фото: Screenshot

У 2011. години је само 13 општина издвајало средства за вантјелесну оплодњу, у износу од 89.300 КМ, наведено је у информацији о учешћу локалних заједница у финансирању вантјелесне оплодње у прошлој години.

У прошлој години општине и градови примили су укупно 240 захтјева, од чега је за одобрених 186 захтјева издвојена 400.951 КМ. Највећи број пристиглих захтјева имали су Бањалука, Бијељина и Приједор.

Посматрајући по годинама, од када Влада заговара код јединица локалне самоуправе издвајање средстава за трошкове треће и наредне процедуре вантјелесне оплодње, видљиво је повећање броја општина/градова које финансирају захтјеве, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У Влади истичу да је од 2007. године поступком вантјелесне оплодње рођено више од 1.000 новорођенчади у Републици Српској.

Из Владе подсјећају да Министарство породице, омладине и спорта континуирано прати демографска кретања у Републици Српској и анализира мјере које се примјењују, а које се могу сврстати у домен популационе политике, истичући да је једна од тих мјера пружање финансијске помоћи при лијечењу неплодности код парова.

"Влада је уочила значај ове пронаталитетне мјере и у Републици Српској се врше два бесплатна покушаја вантјелесне оплодње, а из буџета Федерације БиХ се не финансира ниједан поступак вантјелесне оплодње", напомиње се у саопштењу.

Према подацима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, у прошлој години одобрено је 468 захтјева за вантјелесну оплодњу, за први покушај 295 и за други покушај 173. Трошкови за ове намјене у прошлој години износили су 2,4 милиона КМ.