latinica  ћирилица
27/04/2018 |  08:39 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Повећава се број обољелих од малих богиња

У Црној Гори, упркос свим мјерама које се спроводе и даље има нових случајева оболијевања од малих богиња, тако је од почетка године до сада регистровано је 107 случајева, од којих је пет особа задржано на болничком лијечењу , саопштено је из Института за јавно здравље у Подгорици.

Како се наводи из овог института најпогођенија група су дјеца старија од једне, а млађа од пет година, који чине 38,67 одсто обољелих, од којих нико није вакцинисан.

Слиједе одрасли, старији од 26 година, затим млађи од годину дана који нису могли бити вакцинисани због узраста.

Преостали обољели су дјеца основно и средњошколског узраста, као и млађи одрасли.

"Нажалост, досадашње оболијевање показало је да упркос свим мјерама које се спроводе и даље имамо нове случајеве. Истовремено, утврђено је да се многи не придржавају мјера и препорука Института за јавно здравље те је за очекивати даље повећање броја обољелих", саопштили су из ИЈЗ.

Из ове здравствене институције прецизирају да масовније оболијевање до сада није регистровано у дјечијим колективима - вртићима и школама, "али је утврђено излагање одређеног броја дјеце вирусу у самом вртићу".

"Код најближих идентификованих контаката спроведена је вакцинација након излагања вирусу која има мању ефикасност него вакцинација прије него што је особа изложена вирусу", рекли су из ИЈЗ.