latinica  ћирилица
23/04/2018 |  07:43 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Сјећање на убијене раднике РТС-а

Данас се навршава 19 година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 раднике те телевизије, што је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.
Сјећање на жртве бомбардовања РТС-а - Фото: Screenshot
Сјећање на жртве бомбардовања РТС-аФото: Screenshot

У ноћи 23. априла 1999. године у 2.06 часова, у агресији на Србију, НАТО је извршио напад на зграду РТС-а у центру Београда. Пошту страдалим радницима код споменика "Зашто?" и ове године су одали представници РТС-а, представници државних органа и породице погинулих.

Након минута ћутања, у име Радио-телевизије Србије вијенце су положили и свијеће запалили генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и предсједник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић, као и породице убијених радника.

Мирослав Медић, брат убијеног Синише, обратио се окупљенима запитавши - Зашто?

"Деветнаест година већ стојимо овдје испред споменика`Зашто?' да одамо пошту невино страдалима. Зашто? Зато што су свјетски моћници и челници НАТО пакта одлучили да први пут у историји ратних сукоба бомбардују једну медијску кућу и да је прогласе за легитимни војни циљ", рекао је Медић.

Подсјетио је да су НАТО авиони бомбардовали зграду у Абердаревој улици, у густо насељеном дијелу, иако су знали да у њој има сваке ноћи између 150 и 160 људи - цивила који су професионално обављали свој свакодневни посао,

"Тада су на свом радном мјесту убијени наши најмилији, колеге, пријатељи. Зашто? Зато што нису били заштићени, зато што о њима нико осим породица није бринуо, зато што они који су то могли и који су по наредби 37 савезне владе били обавезни да ураде, нису предузели ништа да заштите људе и технику. Зато што они који су призивали НАТО злочинца да гађају зграду РТС-а и да их чекају у њој те вечери, нису били ту са својим колегама", рекао је брат убијеног Синише Медића.

Упитао је - Зашто нису имали право на живот? Зашто нису имали право на своје породице?

"Десеторо од њих шеснаест није било удато ни ожењено. Нису имали право на своје потомство. Нису имали право да се играју са својом дјецом", рекао је Мирослав Медић и указао да ћуте одговорни али и тужилаштво, и поред доказа који су му достављени и још једном упитао - Зашто?

"Деветнаест година чекамо одговор на то питање. Душе убијених су и сада овде са нама и траже правду, надамо се да ће се истина о овом злочину ипак сазнати", закључио је Медић.

Челници НАТО-а су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Стручњак Амнести интернешенела за Балкан Шан Џоунс рекла је на десетогодишњицу напада да је бомбардовање РТС-а било ратни злочин.

"Бомбардовање сједишта српске радио-телевизије било је намјеран напад на један цивилни објекат и као такав представља ратни злочин", изјавила је 2009. године Шан Џоунс.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" саопштила је 2000. године да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде Телевизије.

У знак сјећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули. Они су данас положили су вијенце и запалили свијеће.