latinica  ћирилица
22/04/2018 |  17:46 ⇒ 23/04/2018 | 08:00 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј у Млаки: Српски народ не смије заборавити своје жртве (ФОТО)

У мјесту Млака, код Јасеновца у Хрватској, служено је молитвено сјећање на 73. годишњицу пробоја посљедње групе логораша, из усташког концентрационог логора Јасеновац. Освештан је и обновљени храм, а свету архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј.

Истовремено, у Спомен подручју Јасеновац, хрватски државни врх организовао је комеморацију јасеновачким жртвама, коју су бојкотовали Срби, Јевреји и остали антифашисти. Све није могло проћи без усташке симболике, па је у Јасеновцу осванула застава са усташким поздравом "За дом спремни".

У селу Млака код Јасеновца, током Другог свјетског рата налазио се усташки сабирни центар за жене и дјецу са Козаре, који су одавде одвођени у јасеновачке логоре и смрт. У стравичним усташким злочинима на овом подручју нестајале су цијеле породице. 

Млака - Јасеновац (Фото: РТРС)

"Од мог оца из три куће, њих је било 27. Други свјетски рат само је он преживио и његовог брата син, а све остало је убијено", рекла је Душанка Чокрлић из Млаке.

"Отишли су у логоре, не зна се ни гдје су ни како су завршили", изјавио је Вјекослав Шалиндрија.

У Млаки је након седам деценија освештан обновљени храм светог пророка Илије. 

Млака - Јасеновац (Фото: РТРС)

"Да се молимо, као што је васкрсао овај храм који је данас обновљен и освећен, да васкрсне и наш народ на овим светим просторима, јер ово је земља која је плаћена највећом људском ценом, ценом крви људске", поручио је патријарх српски Иринеј.

Посебну пажњу изазвао је недолазак министра одбране Србије Александра Вулина, који је од стране хрватске Владе проглашен непожељним. 

"Мислим да би много боље било да се другачије гледамо и као сусједи и као комшије и да шаљемо једни другима другачије поруке. Не води ничему ни груба ријеч, а поготово груба порука. Ја се надам да таквих сцена и таквих порука више неће бити", истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Млака - Јасеновац (Фото: РТРС)

"Треба водити рачуна, ставити фокус на положај мањина у обје земље и добросусједске односе. Надам се да ће ова мини криза која је дошла, да ће се превладати", додао је члан Српског народног вијећа Хрватске Борис Милошевић.

У Јасеновцу су и ове године организоване три комеморације. Српска, јеврејска и антифашистичка удружења већ трећу годину заредом бојкотују комеморацију хрватске државе која се одржава 12 километара од Млаке, код Каменог цвијета у Јасеновцу. Додуше, без присуства хрватске предсједнице, Колинде Грабар Китаровић.

Она је то обавила сама, неколико дана раније, након чега је саопштењем поручила да "Хрватска безрезервно осуђује злочине почињене у логору". Из хрватске Владе поручују да се подјеле покушавају премостити, када је ријеч о комеморацијама. 

"Мислим да смо направили јасне искораке и с те стране вјерујем да ћемо и кроз дијалог и са Српским народним вијећем и са Савезом антифашистичких бораца и са представницима јеврејских организација унаприједити дијалог разумијевање и доћи у ситуацију да овдје буде поново једна јединствена државна комеморација", сматра премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић. 

Поново није могло без промоције усташтва. Двојица мушкараца у Јасеновцу су развила заставу ХОС-а са усташким поздравом "За дом спремни". То је инцидент без преседана у модерној Европи, поручио је српски министар спољних послова Ивица Дачић и додао да очекује безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја.