latinica  ћирилица
21/04/2018 |  21:30 ⇒ 22/04/2018 | 09:55 | Аутор: СРНА

Вулин у Хрватској проглашен персоном нон грата

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да министар одбране Србије Александар Вулин до даљег није добродошао у Хрватску.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Хрватски медији преносе да ће Вулин, уколико сутра буде покушао ући у Хрватску, бити враћен са границе, те да ће Загреб током вечери послати службено обавјештење Београду.

У ноти упућеној Амбасади Србије у Загребу, хрватско Министарство спољних послова је осудио Вулинову изјаву да о његовом доласку у Хрватску може одлучити врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а никако хрватски министри.

"Спомињање врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, као особе која одлучује о било чијем доласку у Хрватску је непримјерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Хрватске", наведено је у саопштењу.

Из хрватског Министарства спољних истичу да је Хрватска суверена држава, чланица ЕУ и НАТО-а, у којој о уласку странаца одлучују искључиво надлежне хрватске институције, у складу с хрватским законима.

У саопштењу је наведено да, након "срамног изгреда који се 18. априла догодио у Народној скупштини Србије приликом службене посјете предсједника Хрватског сабора, изјава Вулина представља "додатну провокацију која не доприноси развоју добросусједских односа и пуног међусобног уважавања".

Вулин, који је био позван на комеморацију у Млаку код Јасеновца као гост Српске православне цркве, рекао је да неће присуствовати комеморацији у Јасеновцу коју организује хрватске Влада

- Наравно да на тај дан ја не бих био у Јасеновцу. Да ли ћу доћи у Млаку, у обновљену српску цркву, тамо где се налазе Срби, тамо где се налазе потомци жртава Јасеновца, одлучићу ја и о томе може да одлучи врховни командант Војске Србије, Александар Вучић, а никако о томе не могу да одлуче хрватски министри - изјавио је Вулин.