latinica  ћирилица
21/04/2018 |  18:36 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Повезивање земаља западног Балкана у области дигитализације

Земље региона западног Балкана најављују повезивање у области дигитализације. За бољу сарадњу и развој потребно је инфраструктурно повезивање и прилагођавање ери дигитализације, потврђено је на регионалном Дигиталном самиту у Скопљу.

Дигитална трансформација региона може да подстакне политички и економски развој овог подручја. Први корак ће бити смањење и у перспективи укидање цијена роминга по угледу на оно што је учињено у ЕУ.

Процјењује се да је државама у региону потребно измедју 1,5 и пет милијарди евра да се приближе ЕУ у области дигитализације. Студија о дигиталној трансформацији региона коју су израдили истраживачи универзитета у Грацу и Загребу налази да успјешна дигитализација доноси користи економији, тржишту рада, али и владавини права и смањењу корупције.

- Увјерени смо да овај пут треба да пређу заједно Европска унија и западни Балкан јер дигитализација не прави никакве изузетке. Саставни дио свега тога је да западни Балкан има користи од већих способности и могућности које су пружене новом стратегијом проширења ЕУ и вишегодишњим Акционим планом за регионални економски простор - рекла је Мариа Габриел, европска комесарка за дигиталну економију и друштво.

Поред дигиталне повезаности, интеграције економија западног Балкана у јединствено дигитално тржиште, побољшања кибернетичке безбједности потребно је радити на унапријеђењу дигиталних вјештина и знања која су неопходна претпоставка нових "дигиталних" послова.

Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, каже да Босни и Херцеговини недостаје 6.000 ИТ стручњака.

ИТ индустрија је један од највећих послодаваца јер у просјеку, за свако ново радно мјесто, генерира пет нових радних мјеста у другим индустријама. Економски развој ће зависити од политика које власти буду доносиле као и способност земаља да користе нове технологије.

Влада у Скопљу је била домаћин самита организованог заједно са Савјетом за регионалну сарадњу, у сарадњи са осталим владама са западног Балкана, Евопском комисијом и њемачким Федералним министарством економских послова и енергетике.