latinica  ћирилица
21/04/2018 |  18:32 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Пронађени посмртни остаци у Ђаковици, највјероватније убијених Срба

На локацији у Ђаковици пронађени су посмртни остаци најмање три особе за које се претпоставља да су Срби киднаповани и убијени током сукоба на Косову и Метохији, речено је Срни у Комисији Владе Србије за нестала и киднапована лица.
Косово - Фото: Getty Images
КосовоФото: Getty Images

Из Комисије кажу да су посмртни остаци пронађени у октобру прошле године и да је ДНК анализа у току, али да ће због сложености истраге више детаља бити саопштено када се заврши претрага комплетне локације.

У понедјељак, 16. априла, почело је поновно рашчишћавање локације која се налази у урбаном дијелу Ђаковице, а биће настављено у присуству представаника Срба и Албанаца у наредни понедјељак, 23. априла.

- Постоји сумња да се на тој локацији и на још двије у Ђаковици и непосредној близини налазе посмртни остаци више лица српске националности киднапованих и убијених током сукоба на Косову - кажу у Комисији.

Представници српске и албанске комисије за нестала лица су заузели став да у интересу истраге не дају званичне информације до окончања претраге локација.

Замјеник директора Еулексовог Одјељења за судску медицину Тарја Формисто потврдила је приштинским медијима на албанском језику да су ексхумирали остатке три особе за које се сумња да су убијене током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

- Њихова етничка припадност и други детаљи биће познати након ДНК анализе - рекла је Формистова.

Газета експрес преноси да су посмртни остаци најмање три особе откривени у масовној гробници у близини Ђаковице и да је могуће да припадају косовским Србима убијеним током рата.

Подручје Ђаковице је током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године било у зони одговорности припадника терористичке ОВК, којима је командовао актуелни премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај.