latinica  ћирилица
21/04/2018 |  14:11 | Аутор: СРНА

"Редовне контроле пољопривредног репроматеријала ради квалитетних приноса"

Фитосанитарна инспекција континуирано надзире промет сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог пољопривредног репроматеријала приликом увоза и у унутрашњем промету, јер је њихов квалитет основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, рекла је Срни портпарол "Инспектората Републике Српске" Душанка Макивић.
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз) -
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз)

"Тржиште сјемена у Српској у потпуности је под контролом инспекције. Циљ рада фитосанитарне инспекције је осигурати квалитетан репроматеријал који се прометује и користи и управо на тај начин својим активностима обезбиједити снажну подршку домаћој пољопривредној производњи", нагласила је Макивићева.

Она је рекла да се приликом увоза врши преглед пошиљке, докумантације која прати пошиљку, укључујући сертификате земље извознице да је пошиљка исправна, као и узорковање за лабораторијску анализу.

Макивићева је навела да је у овој години републичка фитосанитарна инспекција приликом увоза прегледала око 570 пошиљки сјемена и садног материјала, од којих је узела 167 узорака за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама.

"На основу резултата анализа за двије пошиљке је утврђено да не одговарају прописаним параметрима квалитета, те је наложена мјера забране увоза, а ријеч је о сјемену кукуруза и грашка", напменула је Макивићева.

Пошиљке које узоркује фитосанитарна инспекција, додала је она, остају на граничним прелазима под царинским надзором све до момента добијања лабораторијске анализе.

Она је рекла да је значајно нагласити да се контроле континуирано врше и у унутрашњем промету у малопродаји, дистрибутивним центрима, регистрованим расадницима у Српској, у којима се такође врше узорковања и анализе сјемена и садног материјала.